De komst van de windturbines is nodig vanwege de omslag naar duurzame energie die is vastgelegd in de Klimaatwet. Met buurgemeenten en de provincie heeft de gemeente Amersfoort afspraken gemaakt, elke gemeente draagt zijn steentje bij. 

GroenLinks ziet het plaatsen van windturbines als een goede manier om de omslag naar groene energie een slag verder te brengen. Met alleen zon op dak redden we het niet en hoewel we voorstander zijn van zon op land, zijn die mogelijkheden ook niet onbeperkt.

Zorgen over impact omgeving

Zo'n windturbine zet je niet zomaar neer. Of je ze nu mooi vindt of niet, feit is dat windturbines een impact hebben op de omgeving. Onder omwonenden en andere belanghebbenden leven begrijpelijke zorgen over bijvoorbeeld gezondheid, geluid, slagschaduw en planschade (woningen en bedrijfspanden die minder waard zouden worden). Het effect op de natuur is zeker ook een aandachtspunt; vogels en vleermuizen kunnen last hebben van de turbines.

Omgevingsadviesraad 

Omdat de gemeenteraad het belangrijk vindt dat belanghebbenden een stem hebben in de voorwaarden waaronder de windmolens er komen, is er in oktober 2023 een omgevingsadviesraad ingesteld.  

De OAR is een adviesorgaan dat de belangen van verschillende stakeholders behartigt. Vertegenwoordigers van bewoners, bedrijven en andere betrokkenen komen in de OAR tot een advies waarin tegemoet wordt gekomen aan zorgen of bezwaren vanuit de gemeenschap. Zo kan de besluitvorming straks rekenen op brede maatschappelijke steun. 

Op 28 mei heeft de gemeenteraad de invloed van de OAR uitgebreid. 

Afstandsnorm

Er zijn regels in de maak voor de afstand tussen windmolens en woningen. Er zijn nu voorlopige normen bekend, waar ook een uitzondering op gemaakt zou mogen worden. Dat mag als daar belangrijke redenen voor zijn, zoals zwaarwegende economische of andere maatschappelijke belangen. De gemeenteraad heeft nu besloten dat de ontwikkelaar van de windturbines er niet al meteen vanuit mag gaan, dat hij/zij deze uitzondering gaat gebruiken. De ontwikkelaar moet eerst met de OAR om tafel om te kijken of partijen samen een goede oplossing kunnen vinden. Komen de OAR en de ontwikkelaar er niet uit, dan besluit de gemeenteraad van Amersfoort. Om de uitzondering te kunnen gebruiken, moet de ontwikkelaar sowieso een goede onderbouwing naar het college van B en W sturen, het college beslist.

Is de komst van de molens nu definitief? 

Bijna. Een definitief besluit valt pas bij de vergunningverlening. Dat de raad van Amersfoort voornemens is de turbines te plaatsen is bekend, dat besluit is al op eerdere momenten genomen. Tot die tijd valt er over het hoe van de plaatsing valt echter nog veel te zeggen en te beslissen. 

De komende tijd wordt (met een gronduitgifte procedure) een ontwikkelaar gezocht die bereid is de turbines te bouwen. De OAR kan straks met deze ontwikkelaar in gesprek om te komen tot de voorwaarden waaronder de turbines er kunnen komen. Daarbij krijgen zij de ruimte om afspraken te maken die verder gaan dan de wet voorschrijft. De gemeenteraad is voornemens deze afspraken over te nemen in het daadwerkelijke besluit. 

Wat zijn de zorgen? 

Rondom de turbines spelen een aantal onderwerpen die onderdeel zijn van de discussie en gesprekken. Hierover moeten nog heldere afspraken worden gemaakt. Zodra er een ontwikkelaar is gevonden kan de OAR in gesprek om afspraken vast te leggen. Hierbij noemen wij er enkele van deze onderwerpen:

  • Lokaal eigendom
    Heb je de lasten, dan krijg je ook de lusten van windmolens, vinden wij. We juichen een lokale ontwikkelaar toe en de opbrengsten van de molens moeten ook lokaal terechtkomen. 
  • Natuur
    Er zijn zorgen over de gevolgen van de windmolens voor de natuur. Vriend en vijand zijn het er over eens dat deze gevolgen zo beperkt mogelijk moeten blijven. In de raadsvergadering zijn hierover nog strengere afspraken gemaakt.
  • Materiaalgebruik
    De turbines zijn grote bewegende installaties. Er zijn zorgen over de gevolgen, mochten er (microscopisch) kleine of (gigantisch) grote delen loslaten van de molens. 
  • Formaat en locatie
    De turbines komen aan de rand van bedrijventerrein Isselt. De definitieve hoogte is nog niet vastgesteld.

Voorstanders en tegenstanders

GroenLinks is voorstander van de komst van de turbines. Wij staan hier gelukkig niet alleen in. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt de molens belangrijk voor schone en hernieuwbare energie. Ze verminderen onze CO2-uitstoot waarmee we klimaatverandering tegengaan. Daarnaast vergroten de turbines onze energieonafhankelijkheid en dragen ze bij aan een duurzame energievoorziening voor toekomstige generaties.

In de afgelopen maanden zijn er ook tegenstanders, soms meerdere keren, komen inspreken in de gemeenteraad. De tegenstanders vragen de raad de molens alsnog tegen te houden. Hoewel we op zich begrijpen dat zij alle mogelijkheden benutten om iets te keren waar zij fel op tegen zijn, denken wij dat het goed is dat de raad nogmaals duidelijk bevestigt dat het voornemen blijft turbines te plaatsen. Dat is duidelijk en eerlijk. 

Daarom zijn wij blij dat de raad de volgende stappen heeft gezet. 

Wil je meer lezen?