Op zijn laatste werkdag als wethouder twitterde Sebastiaan van 't Erve: "Ik dacht mijn kamer op te kunnen ruimen, ik ben nu de hele dag in gesprek met inwoners, raadsleden en medewerkers. Dat is goed." en "Mocht je niet hebben kunnen komen, ik geef je graag 'Wij, de overheid' digitaal mee." Lees het voorwoord dat Sebastiaan schreef bij het boek van Davied van Berlo over de rol van de overheid in de netwerks­amenleving.

Wij, de samenleving

De samenleving en de overheid zijn op zoek naar een nieuw evenwicht tussen taken, rollen en verantwoordelijkheden. Met de portefeuille "Amersfoort 2.0" koos het gemeentebestuur in 2010 bewust voor het starten van die zoektocht. We moesten op pad, maar het precieze doel en de weg daarnaartoe lieten zich niet van tevoren vastleggen.

We kozen voor het mobiliseren van deskundigheid uit de samenleving, het creëren van open processen. De 'Amersfoortse attente ambtenaar' is een civil servant die weet dat burgers centraal staan.

Ik zie een omslag in ons denken als gemeenschap: Het onvoorwaardelijk delen van kennis en netwerken is een logische randvoorwaarde geworden voor vernieuwing in de samenleving. Dat is immers waar we het allemaal voor doen: voor onze samenleving. Mijn doel als wethouder van Amersfoort 2.0 is uiteindelijk dat hogere doel: "Wij, de samenleving".

Openheid als fundamenteel principe biedt nieuwe kansen, voor bewoners, instellingen en bedrijven. Maar ook voor de overheid zelf. De overheid zelf zoekt een nieuwe rol in de complexe samenleving. Dat doen we resultaatgericht, flexibel en vooral: samen. We werken slim met elkaar samen en doen met minder middelen samen meer. Via cocreatie.

Amersfoort 2.0 is de noemer voor veel kleine en grote acties van de gemeente Amersfoort om die zoektocht naar openheid en verbinding vorm te geven. Van webcare met ons klantcontactcentrum, een voetbaltv-zender voor een lokale voetbalvereniging tot open data van eetbare bomen.

"Wij, de overheid" helpt met het vinden van een nieuwe taal en is daarmee een nieuwe stap, op weg naar een nieuw paradigma in overheidsland voor het realiseren van de maatschappelijke doelen waar we het voor doen. In Amersfoort zijn we bijna 2,5 jaar verder en onze reis is vergevorderd. We zijn nieuwe wegen ingeslagen en we hebben nieuwe vergezichten ontdekt. We weten niet steeds niet waar deze reis gaat eindigen, maar we weten wel waar we al gekomen zijn. En dat is veelbelovend.

Dank aan iedereen, binnen en buiten het stadhuis, die 2.0 tot realiteit maakt.

Sebastiaan van 't Erve
Wethouder Amersfoort 2.0

 

De netwerksamenleving. Iedereen heeft het erover, maar wat betekent het? Welke gevolgen heeft de vernetwerking van de samenleving voor de overheid? De publieke zaak wordt steeds meer een cocreatie tussen overheid en samenleving, maar hoe gaat die samenwerking eruitzien en kan de overheid daar überhaupt nog wel in sturen?

In zijn derde boek onderzoekt Davied van Berlo, schrijver van Ambtenaar 2.0 en Ambtenaar 2.0 beta, de rol van de overheid in de netwerksamenleving. "Wij, de overheid" biedt een nieuw perspectief op de werking van de overheid en geeft bestuurders en ambtenaren handvatten om aan die nieuwe rol invulling aan te geven.

Downloads