Achtergrond

Janssen is sinds 2014 politiek actief in de Keistad waar ze met haar man en twee kinderen woont. Tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 trad zij voor het eerst als lijsttrekker aan. Toen nog vanuit een oppositiepartij, nu maakt GroenLinks alweer vier jaar uit van het stadsbestuur. “Dat is toch anders", zegt zij nu. “Je wil echt iets voor elkaar krijgen. Dat past ook bij ons: we willen graag de wereld verbeteren, maar dan wel met realisme voor de snelheid die de stad aankan en in samenwerking met anderen.”

Met het geboekte succes in de vorige gemeenteraadsverkiezing ging Astrid als wethouder van duurzaamheid, ruimtelijke ordening en de omgevingswet het college in samen met collega Cees van Eijk, die de jeugdzorg onder zijn hoede nam, tegelijk met werk en inkomen.

Visie

De komende periode heeft Janssen als doel om de leefbaarheid in de stad nog prominenter onder de aandacht te brengen. “Onze stad gaat flink groeien”, vertelt Janssen. “Dat is belangrijk, want er moet echt iets gedaan worden aan de woningnood. Ik vind het daarbij van belang dat de inwoners wel in een fijne stad blijven wonen, waarin ze zichzelf nog herkennen. Hetzelfde geldt voor de energietransitie: die is hard nodig en vraagt veel van mensen. Daarom moeten we dicht bij ze blijven staan om te voorkomen dat we onderweg mensen verliezen die het niet kunnen betalen.”

De afgelopen Tweede Kamerverkiezingen stond zij op de lijst van de landelijke partij. Janssen: “Ik stond bewust op een niet direct verkiesbare plek. En toch heeft het wel geholpen om als Amersfoort beter zichtbaar te zijn. Je merkt dat we soms als stad zo bescheiden zijn, maar dat hoeft al lang niet meer. We hebben een hoop relevants te vertellen.”

Ervaring

Met haar ervaring en passie voor de plaatselijke politiek heeft ze volgens de kandidatencommissie de ideale kwaliteiten om de partij aan te voeren. De commissie beschrijft haar als slim, praktisch en sympathiek.

In haar positie als wethouder heeft Janssen de afgelopen jaren zich sterk gemaakt voor de verduurzaming van de stad. Amersfoort heeft flinke stappen gezet op weg naar een aardgasvrije toekomst, zowel door te werken aan de wijkaanpak als door ondersteuning te bieden aan inwoners die al zelf willen starten met energie besparen door isolatie en zonnepanelen. Ook was ze verantwoordelijk voor de hoogbouwvisie op de stad en voor de verbetering van de participatietrajecten bij bouwprojecten. Onder haar bestuur zagen vele bestemmingsplannen voor nieuwe woningen in Amersfoort het licht. 

Op 13 november stemmen de leden van GroenLinks Amersfoort over de kandidatenlijst en op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort.