Op dinsdag 20 december 2011 nam de gemeenteraad weer een stap richting een oplossing voor de toenemende verkeersdrukte aan de westkant van Amersfoort. De afgelopen maanden heeft een participatiegroep hard gewerkt aan een advies waarin voorgesteld wordt het aantal van 27 bestaande varianten terug te brengen naar vier oplossings­richtingen voor de westelijke ontsluiting. Een motie van GroenLinks werd ingetrokken na toezeggingen van wethouder Buijtelaar. Raadslid Frans Prins schreef een stuk op zijn weblog over het standpunt van GroenLinks.

Op 16 november is het advies aan belangstellenden gepresenteerd (zie foto) in het Dierenpark. In de Raad hebben we vervolgens met de woordvoerders mobiliteit een discussie gehad over de oplossings­richtingen. Ik vroeg me daarbij af welke informatie we zullen krijgen als de varianten zijn uitgewerkt en we als raadsleden de definitieve variant moeten kiezen. Een eensluidend advies van de participatiegroep ligt niet voor de hand, denk ik, omdat in de participatiegroep veel belangengroepen vertegenwoordigd zijn die het wel eens niet met elkaar eens konden zijn op het moment dat de definitieve variant gekozen moet worden. Als raadslid hebben we dan de argumenten voor en tegen nodig om per variant om een keuze te maken. In een motie, samen met Trots, het CDA en de CU, vragen we om die argumenten.

Er is nog iets dat me niet lekker zit. Varianten bestaan uit meerdere elementen: er zijn verschillende opties ten noorden van het spoor (verkeer langs bestaand tracé of langs het spoor), bij de overweg (wel of geen ongelijk­vloerse kruising), en ten zuiden van het spoor (bijvoorbeeld wel of niet achter het OLV Ter Eem langs). Die opties, elementen genoemd, kunnen gecombineerd worden. Het college geeft in het voorliggende raadsvoorstel aan dat kansrijke elementen uit andere varianten ook onderzocht gaan worden en dat varianten (lees: elementen) met elkaar gecombineerd kunnen worden. Wordt er door het college nu gedacht in varianten of in elementen? Ik denk eerlijk gezegd het laatste. Hoe het ook zij, als wij raadsleden de definitieve variant (bestaande uit verschillende elementen) zullen gaan kiezen dan hebben we niet alleen per variant maar ook per element informatie nodig. Wat zijn voor- en nadelen van de verschillende elementen? Een tracé ten westen van het OLV Ter Eem heeft bijvoorbeeld als groot voordeel dat het de leefbaarheid van de beroemde-vrouwen-wijk vergroot. Nadelen van andere elementen kunnen bijvoorbeeld zijn: veel ecologische schade, hoge kosten, aantrekken sluipverkeer. Dit soort zaken moeten we af kunnen wegen. Daarom vragen we in dezelfde motie op dinsdag 20 december om voldoende informatie over de elementen.

Een beetje technisch verhaal dus, maar goede informatie is o zo belangrijk voor het nemen van de juiste beslissing.

   Weblog Weblog van Frans Prins    Reageren Frans Prins,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
f.prins@raad-amersfoort.nl