GroenLinks is en blijft tegen de Westelijke Rondweg; we zien de noodzaak ervan niet en de aanleg gaat ten koste van veel groen. We hoopten dat één van de partijen die in de afgelopen periode voorstander van deze weg waren tot inkeer zou komen, zodat de weg te stoppen zou zijn. Dat is niet gebeurd.

GroenLinks wil de Westelijke Rondweg niet, laat dat voorop staan. Onder aanvoering van Frans Prins hebben we ons in de afgelopen raadsperiode verzet tegen het aanleggen van deze weg. We vinden de schade aan de natuur (kap 3.000 bomen) te groot. De noodzaak van deze weg is voor ons niet aangetoond. Er is echter in 2016 een meerderheid van de gemeenteraad akkoord gegaan met aanleg. Protesten van tegenstanders hebben niets uitgehaald, zelfs procedures tot aan de Raad van State hebben niet mogen baten. Daarmee zijn de juridische mogelijkheden om de weg te stoppen uitgeput.

We hadden goede hoop dat er na de verkiezingen misschien een andere meerderheid in de Raad zou zijn, die het mogelijk zou maken de weg toch nog tegen te houden. Zou een van de voorstanders van mening veranderen, dan is er veel mogelijk. Dat bleek gisteren echter niet het geval.

Dinsdag legde de SP de vraag aan de gemeenteraad voor om nieuwe berekeningen van de verkeerscijfers te maken. De SP hoopte dat deze nieuwe berekeningen de voorstanders op andere gedachten zouden brengen. In het debat werd duidelijk dat D66, ChristenUnie, PvdA, CDA en VVD hier nee tegen zouden zeggen. Zij hebben geen behoefte aan nieuwe informatie. Zij geloven in de weg en willen dat deze er komt.

We zijn teleurgesteld dat partijen als D66, PvdA en CU zich zo hebben opgesteld. Er was dinsdagavond maar een constatering mogelijk: er is – net als in de vorige raadsperiode – een ruime meerderheid voor de weg. Ook wij kunnen deze weg niet stoppen. Dat is een bittere maar wel eerlijke constatering. Dan nog voor nieuwe berekeningen stemmen, is niet zinvol meer. Het geeft hoop, waar die er niet meer is en dat staat gelijk aan mensen voor de gek houden. We hebben tegen de motie gestemd. Dat doet niets af aan ons eigen standpunt over de weg zelf.