Annemiek de Crom, voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad en nu voorzitter van de afdeling Amersfoort, is ook actief als coach / counsellor en trainer van raadsfracties. Op haar weblog maakt ze een serie over wat het werk van de gemeenteraad inhoudt. Lees verder voor deel 6.
Nadat een wethouder is benoemd door de gemeenteraad kan hij* met zijn portefeuille aan de slag. Samen met collega-wethouders en de burgemeester vormt hij het dagelijks bestuur van de gemeente, het college van B&W. Vanaf dag één is iedere wethouder verantwoordelijk voor de politieke gang van zaken van zijn portefeuille. Snel inwerken is dus vereist. Een wethouder werkt in opdracht van de gemeenteraad. Wat doet een wethouder? Simpel gezegd: de raad stelt de kaders en het college voert uit.
Een wethouder is verplicht verantwoording af te leggen aan de gemeenteraad. Bijvoorbeeld over de voortgang of wijzigingen van een bepaalde opdracht zodat de raad zijn werk goed kan doen. Ook moeten zij rekening houden met de richtlijnen die van de landelijke overheid komen. Ondanks dat wethouders ondersteuning hebben van ambtenaren is en blijft het een veelzijdige en bij tijd en wijle een ingewikkelde baan.
Naast inhoudelijke kennis en bestuurs- en managementvaardigheden vergt deze functie veel van de communicatieve vaardigheden van een wethouder. Te meer omdat een werkdag vooral bestaat uit veel verschillende overlegvormen met diverse mensen. Denk aan de wekelijkse collegevergadering, met collega-wethouders uit buurgemeenten om projecten op elkaar af te stemmen, met ambtenaren van de gemeente, provincie en landelijk overheid, zodat de belangen van de gemeente goed vertegenwoordigd worden. En natuurlijk met inwoners uit de gemeente. Bij inspraakavonden, bij belangrijke gebeurtenissen en via persoonlijke gesprekken. Snel kunnen schakelen tussen de uiteenlopende onderwerpen is van groot belang.
Allicht heeft de wethouder ook contact met fractievoorzitters en raadsleden van zijn eigen coalitiepartij. Dit wordt vaak achterkamertjes politiek genoemd omdat een wethouder geen deel uitmaakt van de gemeenteraad. De eigen fractie moet ook kritisch staan ten opzichte van zijn eigen wethouder. Toch is het heel normaal om regelmatig overleg te hebben om twee redenen.
Enerzijds de collegiale kant, als de fractie een ander besluit in de raadsvergadering neemt dan het college, en dus ook de eigen wethouder, getuigt het van collegialiteit om hem daar van te voren over in te lichten. Ook al is de wethouder daar niet al te blij mee. Aan de andere kant zijn er na de verkiezingen collegeonderhandelingen geweest en is er een collegeprogramma opgesteld waar de fractievoorzitters hun handtekening onder hebben gezet. Het is dus logisch dat de voorgang van het collegeprogramma regelmatig tussen fractievoorzitters en wethouders wordt besproken.
Kortom, een afwisselende baan met soms onverwachte ontwikkelen waardoor je van te voren nooit exact aan kan geven hoe de werkdag eruit komt te zien.
* waar hij staat kan natuurlijk ook zij worden gelezen
Weblog Weblog van Annemiek de Crom Reageren Annemiek de Crom,voorzitter GroenLinks Amersfoort,
groenlinks@cirkelderseizoenen.com