‘Een kinderburgemeester sluit aan bij de belevingswereld van kinderen’, legt Youssef uit. ‘Mijn eigen kinderen denken ook altijd dat ik voor de burgemeester werk. Een kinderburgemeester kan een schakel zijn tussen kinderen en het stadhuis en helpen om te achterhalen waar kinderen behoefte aan hebben.’
Andere steden gingen Amersfoort al voor, maar in de keistad wordt zijn of haar rol nog wat serieuzer dan in andere steden. ‘Het wordt niet alleen lintjes doorknippen. Deze burgemeester gaat ook praten met de kinderwijkraden en met de echte gemeenteraad.’ Natuurlijk zal het kind in kwestie wel een beetje begeleid worden om die rol goed te kunnen vervullen. Het is niet toevallig dat juist Youssef de kinderburgemeester naar Amersfoort heeft gehaald. Hij vindt het sowieso belangrijk om de jeugd en de politiek dichter bij elkaar te brengen. Daarom geeft hij bijvoorbeeld vaak gastlessen over politiek op het MBO en op middelbare scholen. Ook probeert hij bij zijn raadsleden geregeld begrip te kweken voor de belevingswereld van jongeren.
Hopelijk zal de kinderburgemeester er een beetje voor zorgen dat de raadsleden meer stilstaan bij het belang van kinderen en jongeren. De komende maanden kunnen kinderen die wel kinderburgemeester zouden willen worden zich melden. De kinderwijkraden gaan daarna beslissen welk kind de Amersfoortse jeugd een jaar lang gaat vertegenwoordigen. In maart wordt de kinderburgemeester dan officieel geïnstalleerd, zoals dat heet. ‘En daar ben ik dan natuurlijk bij!’ aldus Youssef El-Messaoudi.
Maar voor die tijd is Youssef al te vinden bij het kindervragenuurtje van de gemeenteraad, samen met collega Freya Sixma, die bij GroenLinks onderwijs en jeugdzorg onder haar hoede heeft. Ook dit is een manier om kinderen en politiek dichter bij elkaar te brengen. We zijn benieuwd, wat de Amersfoortse kinderen zoal bezighoudt!