Veel Amersfoorters vinden dat er niet op het Elisabeth-terrein gebouwd mag worden. Maar waar dan wel? In Hoogland-West, naast het nieuwe ziekenhuis, of rond de golfbaan? Of wordt het tijd voor Hoogland-Oost in Park Schothorst? De NMU vraagt om de plekken waar binnen­stedelijk gebouwd kan worden, aan te geven op www.opdekaartvanutrecht.nl.

 

Wat kunt u doen?
De Natuur- en Milieu­federatie Utrecht (NMU) vraagt om met hen mee te denken. Waar kan binnen de steden en dorpen in de provincie Utrecht gebouwd worden? Geef die plekken aan de NMU door via de 'digitale kaart binnenstedelijk bouwen'. De NMU geeft deze plekken vervolgens door aan bestuurders en gemeenteraden. Zo kunnen we helpen deze binnen­stedelijke plekken beter te benutten en kan het buiten­gebied groen blijven.

Wat is binnenstedelijk bouwen?
Binnenstedelijk bouwen is het realiseren van woningen, voorzieningen en bedrijfs­ruimten in bestaand bebouwd gebied. Op plekken die nu een andere functie hebben. Tegenover binnen­stedelijk bouwen staat het bouwen op locaties in het buiten­gebied, ook wel uitbreidings­wijken genoemd.

Kan alleen gebouwd worden op een lege plek in de stad?
Nee! Binnenstedelijk bouwen is veel meer. Denk ook eens aan ander gebruik van de ruimte, bijvoorbeeld wegen overkappen, woningen bouwen op een leegstaand bedrijven­terrein, compacter of hoger bouwen, etcetera.

Waarom is de NMU een voorstander van binnenstedelijk bouwen?
De NMU vindt dat er geen nieuwe uitbreidings­wijken meer moeten komen in de provincie Utrecht. Ze vindt dat er meer en beter binnen­stedelijk moet worden gebouwd. Door anders naar het gebruik van de ruimte te kijken, is bouwen in de stad wel degelijk mogelijk. Daarbij kunnen ook het plantsoen en het trapveld op de hoek gespaard blijven.

Vinden meer mensen in Utrecht dat?
De onlangs gehouden enquête De Groene Peiler van de NMU maakte duidelijk dat bijna 70% van alle respondenten vindt dat er pas uitbreidings­wijken mogen worden gebouwd, als er binnen de bebouwde kom echt geen ruimte meer is om bij te bouwen. De noodzaak voor binnen­stedelijk bouwen wordt steeds meer gevoeld: bij de politiek, de plannen­makers èn bij de burgers.

Waarom gebeurt het dan niet?
Toch is daarmee niet gezegd dat het allemaal vanzelf wel goed komt met dat binnen­stedelijk bouwen. Hoewel veel gemeentelijke en provinciale plannen binnen­stedelijk bouwen als uitgangspunt kiezen, worden in die plannen toch weer steeds nieuwe uitbreidings­wijken voorgesteld. Bovendien denken veel partijen dat binnen­stedelijk bouwen duurder is dan bouwen in het weiland. Veel uiteindelijk gerealiseerde projecten worden als positief ervaren, maar vooraf is er vaak maar gering draagvlak voor binnen­stedelijke projecten, zeker als die naast of tegenover de eigen voordeur zijn.

Bron: www.opdekaartvanutrecht.nl, juli 2009

 

   Op de kaart van Utrecht binnenstedelijk bouwen kaart binnenstedelijk bouwen uitleg binnenstedelijk bouwen waar kan je binnenstedelijk bouwen voorbeelden binnenstedelijk bouwen      Reageren Marcel Blom, medewerker stedelijk gebied, NMU, m.blom@nmu.nl