GroenLinks-fractie tijdens installatie van nieuwe raad op 11 maart 2010
v.l.n.r.: Mustafa Özcan, Dick van de Velde, Hiske Land (tweede rij);
Sebastiaan van 't Erve (fractievoorzitter), Erik van Vliet (eerste rij).
Sebastiaan van 't Erve
Sebastiaan is in 2006 begonnen als raadslid en direct fractievoorzitter geworden, tot hij in augustus 2009 wethouder werd. Sebastiaan is kandidaat voor het raadslidmaatschap. Als het stof van de college-onderhandelingen is opgetrokken en hij is weer raadslid, dan zien we in hem nog steeds de eerst aangewezen kandidaat voor het fractievoorzitterschap. Hij heeft zich in die rol bewezen in het naar voren brengen van het geluid van GroenLinks in de raad. Hij is een zeer competent debater, die er goed in slaagt het geluid van GroenLinks genuanceerd en helder naar voren te brengen. Hij heeft een groot gevoel voor politieke verhoudingen en kan zich uitstekend bewegen in het bestuurlijke milieu waar de resultaten voor GroenLinks gehaald moeten worden – met zichtbaar plezier en zichtbaar resultaat.
Ik ben Sebastiaan van 't Erve, 32 jaar en gelukkig getrouwd met Jeanette en samen hebben we nog drie kinderen. Ik geloof niet in regels en bureaucratie als oplossing voor problemen, ik geloof vooral in mensen. Amersfoort kan beter, socialer en duurzamer en ik ben ervan overtuigd dat het de Amersfoorters zijn die het 'm doen, niet de regels. Vanuit die gedachte heb ik de afgelopen jaren hard gewerkt aan een positief en groen perspectief voor Amersfoort, eerst als fractie voorzitter, later als wethouder.
Ik ken de spanning van het onderhandelen, het vuur van het debat, het geluk van een overwinning en de teleurstelling van een verloren slag. In de politiek gaat het soms met kleine stapjes en soms met grote sprongen, maar het gaat mij altijd om het tastbaar maken van onze GroenLinks-idealen. Dat doe ik natuurlijk niet alleen in de politiek maar ook thuis: liever fietsen, afval scheiden, groene stroom, kinderen in de buurt op school en biologisch eten zijn een paar van mijn stapjes. De politiek moet nu grote sprongen gaan maken, duurzaamheid is niet alleen de nieuwe kracht van de economie maar betekent ook sociale duurzaamheid waarin iedereen zichzelf kan zijn. Samen met alle Amersfoorters kunnen we de stad nog mooier en beter maken.
Ik hou van de samenleving en in de politiek kan ik al mijn passie en betrokkenheid kwijt. En dat voelt fantastisch.
Hiske Land
Hiske is vertrouwd met de wereld van de cultuur, cultuur-historie en wil zich daar in de raad graag mee bezig houden en met zaken als het onderwijs, de onderwijshuisvesting. Bovendien zien we in haar iemand die door haar eigen toon, stijl en passie een andere groep mensen aan de partij kan verbinden; ze brengt een nieuw netwerk in en spreekt aan door haar enthousiasme. Maar met Hiske krijgt de fractie ook iemand die een samenbindende rol gaat vervullen. Zij wil graag dat de verschillende stijlen en perspectieven in de fractie goed tot hun recht komen in de uiteindelijke profilering naar buiten.
Even voorstellen? Hiske Land, bouwjaar 1956, sinds 1983 inwoner van Amersfoort. Eerst met frisse tegenzin, vervolgens met steeds meer plezier: Amersfoort groeide van 80.000 tot ruim 140.000 inwoners, van ingeslapen provincie plaats tot... ja, tot wat eigenlijk? Daar gaan we het de komende jaren nog over hebben.
In de eerste jaren ben ik vooral actief geweest als voorzitter van Amnesty. Politieke activiteiten stammen uit de periode van de Basis is Boos, een actiegroep rond onderwijshuisvesting. In een kamertje bij het stadhuis trof ik David, Sylvia en Annemiek – en sinds die tijd is het nooit meer echt uit geweest. Vier jaar geleden was het voor mij – met kroost en heftige baan – nog te vroeg om me verkiesbaar te stellen. Nu kan dat wel.
Waar ik voor ga? Veel onderwerpen liggen me na aan het hart. Maar in ieder geval: cultuurparticipatie – voor alle inwoners van de stad. Onderwijs en onderwijshuisvesting, opdat alle Amersfoortse kinderen in hun wijk goed onderwijs krijgen maar ook kennismaken met de diversiteit van de samenleving. Jongeren betrekken bij hun eigen stad en inspelen op hun behoeften aan sport en uitgaan. En een sterke en hechte fractie die een positieve bijdrage levert aan de leefbaarheid in de stad.
Mustafa Özcan
Mustafa heeft acht jaar ervaring als raadslid en heeft zich zes jaar geleden aangesloten bij GroenLinks. Hij is een grote netwerker met een uitstekende neus voor de publiciteit. In de fractie levert hij een kritische inbreng, zeker als de deelname aan het college om concessies vraagt. Tegelijkertijd kent hij het politieke krachtenveld goed genoeg om daar effectief in te kunnen opereren. Mustafa wil bijdragen aan een Amersfoort waar mensen van verschillende achtergronden samen met elkaar leven – maar zijn agenda beperkt zich niet tot de thema's die samenhangen met zijn Turkse afkomst.
Mijn naam is Mustafa Özcan ik ben ruim zeven jaar actief in de lokale politiek als raadslid. Ik woon sinds 1982 in Amersfoort, altijd met plezier geleefd in onze stad. Ik ben getrouwd en de trotse vader van twee jongens, 10 en 17 jaar oud. In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij UWV WERKbedrijf in De Meern, als werkcoach.
Mijn politieke carrière ben ik begonnen als onafhankelijk raadslid. In die periode heb ik mijn eerste ervaringen over de politiek kunnen ontdekken. Daarna heb ik besloten mijzelf aan te sluiten bij Groenlinks. In het jaar 2006 ben ik succesvol herkozen als raadslid bij Groenlinks.
Ik zit nu voor de tweede periode als raadslid in de gemeenteraad. De afgelopen jaren heb ik me ingezet voor een samenleving waar voor iedereen een volwaardige plek is. Ik was altijd actief in de samenleving om, ongeacht de omstandigheden, bruggen te bouwen tussen de bevolkingsgroepen.
Ik richt me deze periode op werkgelegenheid voor alle groepen, met name voor de lager opgeleiden. Zelfstandigen (ZZP-ers) moeten ook meer kansen en steun krijgen van uit gemeente. Ik zet me in voor het creëren van meer stageplekken voor jongeren (in het bijzonder allochtone jongeren). Zoals iedereen weet is het onderwijs een belangrijke factor in de ontwikkeling van onze jeugd, daarom wil ik tijdens deze periode extra hulp en begeleiding voor de kinderen met achterstand. Denk bijvoorbeeld aan extra huiswerk voor de groepen 7 en 8 met als doel het schooladvies te verbeteren en schooluitval op een hogere leeftijd terug te dringen.
Erik van Vliet
Erik is een ervaren raadslid. Na vier jaar fractievoorzitter in Capelle aan den IJssel is hij in 2006 direct doorgegaan als een waardevol lid van de nieuwe fractie in Amersfoort, vanaf 2008 ook als raadslid. Hij heeft bewezen deskundig te zijn op vele terreinen (ruimtelijke ordening in brede zin, verkeer en milieu) en kan daar de voor ons belangrijke prioriteiten op benoemen. Bij de belangrijke inhoudelijke thema's probeert hij ook de betrokkenheid van de leden van GroenLinks vorm te geven – een onderwerp van blijvende zorg en aandacht. Hij hoort hoe dan ook in de nieuwe fractie. Zijn dossierkennis en politieke analyse is daarin van grote waarde, we rekenen op hem als het inhoudelijke geweten van de nieuwe fractie.
Groen werkt! GroenLinks werkt! De groene en sociale visie op stadsproblemen is ook voor Amersfoort en haar inwoners de beste lijn voor de toekomst.
GroenLinks betekent voor mij het kwetsbare beschermen. Een bijzonder stukje natuur, zoals Hoogland-West tegen een golfbaan, of het buitengebied tegen snelwegen. Maar ook bescherming van iemand die ineens werkloos wordt, van een gemeentelijk monument, of van klimaat en portemonnee door zuiniger straatverlichting.
Dàt is waarom ik bij GroenLinks hoor. En in de plaatselijke politiek. Want juist dààr ben je concreet bezig met grote en kleine problemen. Acht jaar gemeentepolitiek leerde mij het belang van het luisteren naar en informeren van mensen, ook via moderne communicatiemiddelen.
Ik beteken graag direct iets voor anderen. Dat doe ik door snel veel informatie tot me te nemen, tot de kern van het probleem door te dringen en met realistische oplossingen te komen. Ik kan de visie van onze partij omzetten tot een concreet voorstel waar ook andere partijen mee instemmen. Ik merk dat mijn brede ervaring, van fractievoorzitter tot buitengewoon fractielid, van fractiemedewerker tot raadslid, van oppositie tot coalitie, maakt dat ik breed inzetbaar ben en goed kan samenwerken. Niet alleen met verschillende politieke partijen, maar ook met onze achterban. Ik maak graag gebruik van de kwaliteiten van onze afdeling en betrek leden bij het raadswerk. Zij vormen immers de partij waarvoor ik me in de gemeenteraad ook de komende periode enthousiast wil inzetten.
Samen aan de slag voor Amersfoort! Samen laten zien dat Groen Werkt!
Dick van de Velde
Dick is een gepassioneerde vent die in zijn werk en in zijn nadenken over de toekomst van de partij blijk geeft van een grote betrokkenheid en energie. Zijn denk- en werkkracht moet GroenLinks Amersfoort koesteren en verstandig inzetten. Dat kan door zijn visie te betrekken bij het werk van de afdeling en dat kan ook door hem een rol te geven in het leggen van de verbinding tussen de partij en de afdeling. Het zou mooi zijn als hij straks in een grotere fractie raadslid kan zijn, zodat hij daar vanuit die positie aan kan bijdragen. Hij kan dan zijn kwaliteiten in de politieke arena laten zien. Hij heeft in zijn publicaties en in de praktijk laten zien dat netwerken van onderop van belang zijn en hij zal in de fractie belangrijk bijdragen aan de contacten met buurten en wijken.
De politiek is van zijn voetstuk aan het vallen. Er wordt geknaagd aan het cement en aan de fundering. Onder de burgers heerst woede en wantrouwen. Jegens de politiek en politici. Wantrouwen, woede en machteloosheid. Het gevoel overheerst dat 'we niet in staat zullen zijn de problemen die er zijn het hoofd te bieden'.
Het is een landelijke tendens die zich ook binnen Amersfoort manifesteert. Of het wantrouwen jegens de Amersfoortse politiek nu terecht is of niet doet er weinig toe. Mensen voelen zich alleen gelaten met hun problemen. Veel zekerheden lijken verloren. Waar het om gaat is weer in contact te komen met de mensen die grote problemen ervaren. Dat heeft GroenLinks de afgelopen jaren laten liggen.
Het gaat er juist om gezamenlijk oplossingen te vinden voor problemen. Zoals witte en zwarte scholen in achterstandsbuurten, aantasting van het voorzieningenniveau, armoedeproblemen, onveiligheid in de woonomgeving, vandalisme, criminaliteit, werkloosheid en vooral het tekort aan communicatie met elkaar. Eén van de grootste bedreigingen is vreemdelingenhaat en racisme. Daarmee wordt de rekening aan de verkeerde mensen gepresenteerd.
Ik vind dat inspraak een zaak is van buurt- en wijkbewoners zelf, die het gesprek aan moeten kunnen gaan hoe ze buurt- en wijkproblemen op willen lossen. Niet inspraak ter legitimering van de gemeente of de woningcorporatie. Maar met elkaar de regie bepalen hoe problemen kunnen worden aangepakt en opgelost. Verhoging van het buurtbudget hoort daarbij. Maar ook de mogelijkheid opdrachten te geven aan gedeconcentreerde ambtenaren om alternatieve oplossingen aan te reiken.
Links
www.amersfoort.nl/verkiezingen
amersfoort.groenlinks.nl/verkiezingen
Nieuws
GroenLinks wint 5 zetels in gemeenteraad