Minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie bracht op maandag 24 augustus een bezoek aan Amersfoort. Kruiskamp is een van de veertig aandachtswijken van het Ministerie van WWI. Tijdens dat bezoek werd de Minister op de hoogte gesteld van de vorderingen van projecten en initiatieven die in het kader van Amersfoort Vernieuwt zijn opgestart. Dick van de Velde heeft zo zijn bedenkingen bij de reactie van de gemeente.

 

Het bezoek van Eberhard van der Laan werd breed aangekondigd en bij een aantal besprekingen van projecten waren ook wijkbewoners betrokken. Volgens ooggetuigen hief de minister regelmatig de armen ten hemel, riep uit dat hij er moedeloos van werd en vroeg aan betrokkenen of zij dan geen oplossing konden aandragen voor de opgesomde problemen. Dan was het even stil. Immers de problemen in Kruiskamp zijn legio, maar buurtbewoners dalen niet zoals de minister even af naar de onderwereld om te kijken hoe het ermee staat. Zij leven dagelijks in deze situatie en proberen er het beste van te maken.

De pers was niet aanwezig bij deze bijeenkomsten zodat we geen verslag kunnen lezen van wat er allemaal besproken werd. Wel waren er veel ambtenaren uit het stadhuis betrokken die de twee wethouders ondersteunden. Ook daar vielen regelmatig stiltes volgens ooggetuigen als ze sommige vragen of uitroepen van de minister even niet konden volgen. Of even geen antwoord meer hadden.

Nu, twee dagen later, kunnen we lezen in Stadsberichten en in de plaatselijke echo 'Amersfoort Nu' dat Amersfoorters positiever zijn over de leefbaarheid van hun stad. Met de kop 'Kruiskamp klimt uit dal volgens Stadspeiling'. Zou het toeval zijn? Eberhard laat zijn gezicht even zien en twee dagen later klimt Kruiskamp uit het dal.

Bij navraag blijkt hij toch dit wonder niet in zijn eentje tot stand te hebben gebracht. Hij is een handje geholpen. Het stadhuis doet mee aan het verrichten van wonderen. Een telefoontje aan de dienst statistiek was genoeg. 'Ook zij waren er niet zo gelukkig mee. Maar één van de betrokken wethouders had erom gevraagd. Er is in april en mei een onderzoek verricht maar de eindrapportage wordt dit najaar pas verwacht. Vooruitlopen op die rapportage hadden ze liever niet gedaan. Maar ja… ' Er moet toch een positief beeld worden geschetst. Nou hierbij dan, moeten ze hebben gedacht.

Als we nu naar de cijfers kijken die worden gepresenteerd dan lijkt de conclusie dat Amersfoorters positiever zijn over de stad en dat Kruiskamp uit het dal klimt overtrokken en prematuur. De statistische onderbouwing daarvan is flinterdun. Als je het bijvoorbeeld over de 'sociale kwaliteit van de woonomgeving' hebt scoort Amersfoort 5,9 in 2009 in plaats van 5,8 in 2007. Tja, dat is een oogstrelend verschil.

De conclusie. Soms is de manier waarop met informatie wordt ingewerkt op de publieke opinie niet terecht en kan misleidend werken. In dit geval had het betrokken wethouder meer gesierd te communiceren over de gesignaleerde problemen en welke oplossingsrichtingen ze daarbij voor ogen hebben. Wonderen verrichten moeten we maar aan anderen overlaten.

 

   Nieuws Minister Van der Laan bezoekt Kruiskamp Wijkbezoek Amersfoort Kruiskamp 2009    Reageren Dick van de Velde, dickvandevelde@introweb.nl