Stemmen voor en tegen
Er waren 150 moties en amendementen ingediend, waarvan 28 (mede) ondertekend door GroenLinks. Slechts 39 van deze wijzigingsvoorstellen werden aangenomen, 23 van GroenLinks en 9 met steun van GroenLinks (7 ondanks tegenstem). GroenLinks bewijst daarmee weer dat in de coalitie en achter de schermen meer bereikt wordt dan met het indienen van kansloze voorstellen voor pers en tribune. De PvdA steunde maar liefst 26 van de 28 voorstellen van GroenLinks. VVD en D66 gaven helaas maar steun aan 12 moties en amendementen van GroenLinks, waardoor er vijf voorstellen van de fractie werden verworpen.
Half miljoen terug naar de stad
In het najaar van 2010 heeft de raad besloten om voor maximaal &euro 20 miljoen te bezuinigen. Het college zou dus volgens de huidige bezuinigingsvoorstellen een half miljoen te veel willen wegsnijden. Daarom heeft de GroenLinks-fractie een amendement ingediend om niet 20,5 maar 20 miljoen te bezuinigen. Het amendement is gesteund door vrijwel alle partijen. Hierdoor is er ruimte gecreëerd om een half miljoen minder weg te snijden. Als we kijken welke amendementen zijn aangenomen, zou dat half miljoen waarschijnlijk worden besteed aan het niet heffen van leges voor Wmo-voorzieningen (2 ton), handhaving en afhandeling van klachten en vragen (58.000), en preventie-activiteiten voor schuldhulpverlening (1 ton). Dat telt niet helemaal op tot een half miljoen, dis er is nog wat over. GroenLinks zal in het najaar tijdens de behandeling van de Meerjarenbegroting 2012-2015 zien waar dat geld naar toe gaat.
Bezuinigingen naast aflopende subsidies
De fractie heeft ook betoogd dat de nota bezuinigingen en de bezuinigingsvoorstellen geen compleet beeld geven van de gevolgen van allerlei bezuinigingen (zowel door gemeente als rijk). Er zijn namelijk gemeentelijke subsidieregelingen die stilzwijgend aflopen voor 2015, en niet genoemd worden in de nota bezuinigingen en de bezuinigingsvoorstellen. Daarnaast zijn er rijkssubsidies die stoppen. Er is dus geen inzicht in wat de combinatie van (A) bezuinigingsvoorstellen van het college, (B) aflopende subsidies en regelingen, en (C) bezuinigingen op rijksuitkeringen voor de stad betekenen. Daarom vroeg GroenLinks in een (aangenomen) amendement om gelijktijdig met de meerjarenbegroting 2012-2015 de gemeenteraad inzicht te geven in de beleidseffecten ten gevolge van het aflopen van subsidies en subsidieregelingen en bezuinigingen op rijksuitkeringen. De fractie vraagt nadrukkelijk om de beleidseffecten, en niet om elk subsidietje te noemen. De raad moet de grote lijn in het oog houden, en niet op de details gaan zitten. In het najaar kan de raad beoordelen wat het besluit van het college betekent om korting op rijksuitkeringen één op één door te vertalen naar de stad. GroenLinks is daar nog steeds tegen, want de fractie is van mening dat je als raad altijd zelf moet kijken of we iets in stand willen houden. Die verantwoordelijkheid moeten we blijven nemen, en we moeten niet automatisch ons oor laten hangen naar de grillen van een kabinet.
Sportactiviteiten behouden
Verder hebben we als GroenLinks-fractie in een aangenomen amendement (mede-ondertekend door PvdA en SP) gepleit voor het in stand houden van het aandeel sport binnen de combinatie-functies. Combinatie-functionarissen doen in de wijken heel mooi werk via het organiseren van sportactiviteiten, en ze zijn hiermee een verbinding tussen de scholen, de buurt en de sportverenigingen. Het college wil deze combinatie-functies onderbrengen in een jongerenpool en een extra functie geven, namelijk signaleren. GroenLinks vreesde dat dat ten koste van de sportactiviteiten zou gaan. Ons aangenomen amendement stelt dat aandeel sport veilig. Het was ook goed om te lezen dat minister Schippers (VVD) in haar beleidsbrief Sport van 19 mei ook inzet op combinatie-functies, via co-financiering. De lokale VVD in Amersfoort wilde eerst in een eigen amendement de combinatie-functionarissen sport afschaffen, maar heeft dit amendement wijselijk ingetrokken. GroenLinks is erg benieuwd hoe de combinatie-functies binnen de jongerenpool daadwerkelijk worden ingevuld (SRO, SWA en gemeente gaan dat uitwerken) en we zullen dat proces zeker gaan volgen.
Projecten voor kwetsbare jongeren
Als laatste wil Frans Prins noemen de (aangenomen) motie over het in stand houden van preventie-activiteiten van kwetsbare jongeren. Door korting op rijksuitkeringen zouden projecten als 'Nieuwe perspectieven' (voor jongeren die moeilijkheden hebben met school of met justitie in aanraking zijn geweest) en 'PitStop' (begeleid wonen voor jongeren) kunnen gaan verdwijnen. Deze projecten zijn echter succesvol en betekenen veel voor een hele hoop jongeren die het nu even niet mee zit. Maar ook projecten voor opvoedingsondersteuning liggen door bezuinigingsvoorstellen van gemeente en rijk onder vuur. Onderzoek wijst echter uit dat het in stand houden van dergelijke projecten niet alleen voor de betrokkenen veel oplevert, maar ook veel geld zal besparen. Gelukkig gaf wethouder Tigelaar aan hart voor deze preventie-activiteiten te hebben, en dat geeft hoop voor de toekomst.
Bezuinigingen op de zorg
Een fors deel van de bezuinigingen in Amersfoort komt bij de zorg terecht. De bezuinigingsopgaaf op het Wmo-verstrekkingenbeleid is door het college technisch ingestoken. Er wordt gedraaid aan geldknoppen en er worden ja/nee-hendels verzet: eigen bijdragen worden verhoogd, er worden leges ingevoerd, voorzieningen als de traplift voor ouderen worden niet meer betaald, de verhuisvergoeding wordt afgeschaft, verzekeringen en onderhoud zijn voortaan voor eigen rekening, en boven 1,5 maal bijstand krijg je geen huishoudelijke hulp meer.
Slim omgaan met bezuinigingen op de Wmo
GroenLinks wil slim bezuinigen op de Wmo-leefvoorzieningen, passend in het kader van de kanteling. Daarom wilden wij deze bezuinigingen bespreken in de bredere context van het nieuwe Wmo-beleid, dat spoedig naar de raad komt, en de specifieke maatregelen dus niet nu vast te leggen. Om dit te bereiken hebben we een motie ingediend met de strekking dat alle maatregelen binnen het Wmo-verstrekkingenbeleid mensen niet meer mogen kosten dan hun maximale inkomensafhankelijke eigen bijdrage Wmo/AWBZ (die wettelijk is vastgelegd). Deze motie is breed aangenomen (alleen D66 stemde tegen). Dit betekent dat de stapeling van én eigen bijdrage Wmo/AWBZ én leges, én zelf moeten betalen van woningaanpassingen voor ouderen én het wegvallen van huishoudelijke hulp eruit wordt gehaald. Het college komt nu vóór de begrotingsbehandeling eind dit jaar met een voorstel hoe dit kan worden vormgegeven.
Vangnet voor zorg, welzijn en bijstand
Daarnaast heeft GroenLinks met de andere coalitiepartijen uitonderhandeld dat er een groot vangnet (hardheidsclausule) komt voor mensen die toch onevenredig zwaar worden getroffen door de bezuinigingen op zorg, welzijn en bijstand. De uitvoering hiervan ligt in de capabele handen van onze eigen wethouder Sebastiaan van 't Erve.
75-plussers en chronisch zieken met rust laten
Een goed voorstel van het college was om mensen ouder dan 75 niet meer te indiceren. GroenLinks heeft er op aangedrongen dit uit te breiden tot alle gevallen waarin mensen een medisch stabiele situatie hebben, en het college heeft dit overgenomen. Hierdoor was het niet nodig hiervoor een motie in te dienen.
Niet Wmo-stapelen voor kwetsbare groepen
De GroenLinks-fractie bij monde van Erik van Vliet vond het gewenst om een reserve te hebben om ongewenste structurele effecten voor kwetsbare groepen te corrigeren. Eën grote reserve leek de fractie meer flexibiliteit te bieden dan diverse kleinere potjes. Daarom stelde de fractie voor om € 310.000 structureel te reserveren om minima en kwetsbare senioren te kunnen compenseren. D66 was tegen, en stemde overigens tegen de meeste voorstellen op gebied van zorg en welzijn.
Meerjarenbegroting 2012-2015
De invulling en uitwerking van de bezuinigingsvoorstellen zullen gestalte krijgen in de Meerjarenbegroting 2012-2015. In die begroting zullen we zien wat de bezuinigingen (van gemeente en rijk) zullen betekenen voor de stad Amersfoort. Graag hoort de GroenLinks-fractie van ieder (links of rechts) welke dierbare projecten en activiteiten gaan verdwijnen door de bezuinigingsoperatie. Wellicht kunnen we dan in het najaar, bij de behandeling van de meerjarenbegroting, een en ander toch nog wat ombuigen.
Bezuinigingen
Bezuinigen met oog op de toekomst
Hoe wij onze stem als GroenLinks laten horen
Bezuinigingen: schaapjes op het droge
75-plussers en chronisch zieken met rust laten
Bezuinigingen op stedelijk beheer en milieu
GroenLinks wil basisteams voor de wijken
Overzicht besluitvorming amendementen/moties
Stadsberichten: Besluiten De Raad 31 mei 2011
Reageren
Hiske Land, fractievoorzitter GroenLinks,
a.land@raad-amersfoort.nl