Goede zorg is belangrijk. Als je in een kwetsbare positie verkeert, moet je er op kunnen rekenen dat je niet in de steek wordt gelaten. Solidariteit betekent zorgen voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, voor hulpbehoevende ouderen en voor gezinnen met ernstige problemen.

Uitgaan van de mens achter de zorgbehoevende

Vanaf 2015 krijgt de gemeente wel extra zorgtaken van het rijk, maar niet het hele budget erbij. Dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Krijgt mijn kind straks nog wel de dagbesteding die bij hem past? Krijgt mijn moeder wel voldoende thuiszorg als ze niet naar een verzorgingshuis gaat? Wel als het aan GroenLinks ligt. We vinden goede zorg zo belangrijk, dat het budget daarvoor altijd gevonden moet kunnen worden. Ook als we daardoor op andere zaken moeten bezuinigen of de belastingen moeten verhogen. En natuurlijk kan het ook nog wel wat efficiënter. Niet met meer regeltjes of nog minder minuten per cliënt, maar door uit te gaan van de mens. Door echt te kijken wat iemand nodig heeft en wat iemand zelf wil. Vervolgens kan de wijkverpleegkundige, 'case manager' of een andere professional dat samen met degene die zorg nodig heeft, organiseren. En daarbij kijken zij ook naar wat familie, vrienden of buren kunnen en willen doen. Dat vraagt om durf en om creativiteit. En het vraagt om goede afspraken tussen mensen onderling, tussen zorgorganisaties en buurtinitiatieven. Nu dit allemaal in handen van de gemeente komt, staan we dus voor een flinke opdracht. Die gaan we met beide handen aanpakken, want het gaat om mensen, niet om cijfers.

Het gezin centraal in de aanpak van jeugdzorg

In de jeugdzorg kunnen we de aanpak van problemen dichter bij het gezin organiseren. Dat betekent dat er meer kinderen thuis kunnen blijven wonen. Maar dan moeten we wel het gezin centraal zetten in plaats van de problemen. Ook hier kunnen familie, vrienden en buren soms meehelpen om een gezin wat beter te laten draaien. Met één case manager die overzicht houdt en niet voor elk probleem een eigen zorgmedewerker.

Wat hebben we in de afgelopen vier jaar bereikt

  • Vrije keuze om toegekende voorzieningen vanuit de gemeente te krijgen of dit zelf te regelen via het persoonsgebonden budget .
  • Patiëntenorganisaties en cliëntenorganisaties zijn betrokken bij het overnemen van de zorgtaken van het rijk.
  • Behoud van de slaapplekken in nachtopvang Kwintes.

Wat willen we de komende vier jaar bereiken

  • Ruimte voor professionals om met de mensen die zorg nodig hebben en hun omgeving samen tot maatwerkoplossingen te komen, zonder onnodige bureaucratie.
  • Eén gezin, één plan, één regisseur.
  • Behoud van het recht om zelf te kiezen wie voor je zorgt.