Amersfoort is een fijne stad om in te wonen. Het vele groen in de stad draagt bij aan een prettig leefklimaat. Daar moeten we zuinig op zijn. 'Groen' omvat echter vele aspecten. Het gaat hier zowel om het beschermen en behouden van de aanwezige natuur als om het veranderen van het Amersfoortse afvalbeleid en het tegengaan van overlast van snelwegen.
Afval
In het afval dat we nu in onze grijze kliko gooien zitten nog veel waardevolle grondstoffen. We zijn blij dat het college van B. en W. het voorstel van onze wethouder steunt om het idee van 'omgekeerde' afvalinzameling uit te werken. GroenLinks vindt dat het scheiden van afval moet lonen: wat je apart inzamelt wordt voor je opgehaald. De rest breng je zelf weg naar een ondergrondse container in de buurt. Dit is beter voor het milieu en daarnaast voor de kosten! De verwerking van restafval wordt in de toekomst namelijk alleen maar duurder. Daarom: zo snel mogelijk invoeren!
Betere bescherming bomen
De gemeenteraad heeft recent een streep gezet door de plannen voor het afschaffen van de kapvergunning en heeft afgezien van een lijst met beschermde bomen. GroenLinks Amersfoort vindt dat de bomen beter beschermd moeten worden. We vinden dat de regels rond bomenkap duidelijker moeten worden. Komende periode gaan we werken aan een alternatief plan voor het beschermen van de bomen in Amersfoort.
Actie tegen geluidsoverlast en fijnstof van wegen
Groen betekent voor GroenLinks dat we naast voldoende natuur ook een gezonde leefomgeving hebben. Amersfoort heeft hinder van geluid en fijnstof afkomstig van haar eigen ringwegen en van de autosnelwegen rond de stad. Als het lawaai te hard is of de lucht te vies moet er actie ondernomen worden. Een vieze stad is tenslotte geen groene stad. We vinden dat de gemeente een actievere rol moet spelen in het schoon en gezond houden van de stad.
Samenwerken
Door samen te werken met stadslandbouwers en met bewoners die zelf met groene initatieven komen, zoals bij de Natuurtuin en het Postzegelpark, verbeteren we het groen in Amersfoort. Het levert ons een mooiere stad op en daarbij voelen bewoners zich meer betrokken. We verwachten van de gemeente een actieve rol in het mogelijk maken van dergelijke initiatieven.
Wat hebben we de afgelopen vier jaar bereikt
- Dankzij GroenLinks is 600.000 euro uitgetrokken voor de natuur rond de nieuwe westelijke rondweg. De weg wordt nu met aandacht voor de natuur aangelegd.
- Er zijn ecologische verbindingen aangelegd onder de A28 ter hoogte van het Valleikanaal en de Heiligenbergerbeek.
- Het Elizabethterrein wordt een mooi stadspark met hoge natuurwaarde.
- Bij de plannen voor Knooppunt Hoevelaken heeft de gemeente de helft van de gemeentelijke bijdrage (5 miljoen) beschikbaar gesteld voor het tegengaan van geluidsoverlast.
Wat willen we de komende vier jaar bereiken
- Snel starten met het 'omgekeerd' inzamelen van afval. Alleen afval dat een grondstof is voor een nieuw product, zoals glas, papier en plastic, wordt thuis opgehaald. Restafval kan 24/7 naar een ondergrondse container in de buurt worden gebracht.
- Het groene saldo: waar groen voor andere doeleinden verdwijnt, wordt het in de directe omgeving gelijkwaardig teruggebracht. Kortom, waar een boom gekapt wordt komt er op een andere plek een voor terug.
- De luchtkwaliteit en geluidsoverlast langs snelwegen en de ringwegen moeten daadwerkelijk gemeten worden. Bij overschrijding van de afgesproken normen moet de gemeente maatregelen nemen of maatregelen afdwingen bij het rijk.
- Bewoners moeten in een zo vroeg mogelijk stadium worden betrokken bij het maken van (groene) plannen voor de stad, en de mogelijkheid krijgen om met initiatieven te komen.