Voor niets gaat de zon op en daar maken we graag dankbaar gebruik van. Het gebruik van duurzaam opgewekte energie is voor GroenLinks een uitgemaakte zaak. Voor de publieke gebouwen in Amersfoort wordt energieneutraal bouwen, als het aan ons ligt, zelfs de norm.

We prijzen ons gelukkig met de lokale initiatieven die er al zijn op het gebied van duurzame stroom. Amersfoorters laten zien dat energiegebruik er in de toekomst echt anders uit ziet. We missen in Amersfoort echter een visie om een samenhangend beleid voor duurzame energie te kunnen opzetten. Wij gaan zorgen dat die visie en dat beleid er komen.

Sommige Nederlanders zien duurzame energie en energiebesparing als luxe, terwijl juist de mensen met een krappe portemonnee geholpen zijn met lagere stookkosten en een lagere elektriciteitsrekening. Ons doel is dan ook om in de komende vier jaar de sociale huurwoningen duurzamer te maken, enerzijds met isolatie en energiebesparing en anderzijds door meer eigen energie op te wekken. Dat scheelt in de uitstoot van CO2, in het verbruik van fossiele brandstoffen en in de maandlasten van de huurders.

Investeren in duurzaamheid kost geld. Dat klopt natuurlijk, maar na die eenmalige uitgave schijnt de zon weer voor niets. En met energiebesparende maatregelen zorgen we ervoor dat er ook minder stroom nodig is. Zo zorgen we ervoor dat deze investeringen zichzelf terugbetalen. Daarom willen we opnieuw inzetten op duurzame renovatie van het stadhuis en andere publieke gebouwen, zoals scholen.

In de beschermde stadsgezichten van de binnenstad en het Bergkwartier is het soms iets meer werk om na te denken over inpassing van zonnepanelen in het straatbeeld. Toch lukt het bijna altijd om een passende oplossing te vinden, als we het maar willen.

Wat hebben we de afgelopen vier jaar bereikt

  • Forse uitbreiding aantal oplaadpunten elektrische auto's.
  • Zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed zoals basisschool De Kubus. Dit wordt nu vervolgd op twee sporthallen en andere schoolgebouwen.
  • Geen schaliegasboringen in Amersfoort.
  • Ruimere mogelijkheden om een vergunning te krijgen voor zonnepanelen in beschermde stadsgezichten.
  • In elk raadsvoorstel en in iedere raadsinformatiebrief wordt een paragraaf Duurzaamheid opgenomen waarin het college aangeeft hoe een bijdrage geleverd wordt aan de gemeentelijke duurzaamheidsdoelen (milieu en sociaal) en wat de 'social return on investment' is.

Wat willen we de komende vier jaar bereiken

  • Isolatie, energiebesparing en duurzame energie voor alle sociale huurwoningen.
  • Een compleet plan voor alle vormen van duurzame energie .
  • Publieke gebouwen zoals het stadhuis en schoolgebouwen worden bij verbouwingen energieneutraal gemaakt.
  • Geen sloop zonder eerst alle alternatieven bekeken te hebben.
  • In het openbaar vervoer moeten schonere voertuigen worden ingezet: liefst elektrisch, maar minstens hybride.
  • De gemeente koopt zelf 100% duurzame energie in.