Toen Nicky Kroon 18 werd, was stemmen alléén voor haar nog niet genoeg. Ze wilde meer doen om haar idealen dichterbij te brengen. “Ik vond vooral sociale kwesties erg belangrijk; vond dat alles zo eerlijk mogelijk moest. Ik heb gekeken welke partij daarnaar streeft en ben toen uitgekomen bij GroenLinks. Dat die bovendien bezig waren met het milieu sprak me ook aan. Later is dat deel nog belangrijker geworden voor me.”

Sociaal en duurzaam gaan hand in hand

Zo belangrijk, dat het haar is gelukt om amper nog afval te genereren. Nu runt ze samen met haar zus Jessie het Zero Waste Project. Het is hun missie om mensen te motiveren en inspireren óók minder afval te creëren. Toch zul je Nicky niet horen zeggen dat het met name individuele burgers zijn die die het milieu moeten verbeteren. “Politiek, bedrijfsleven en burgers hebben alle drie een verantwoordelijkheid”, vindt ze. “Niet iedere burger is in staat om dezelfde milieuvriendelijke keuzes te maken. Op dit moment zijn veel van dat soort keuzes helaas een luxe die vooral tweeverdieners zich kunnen permitteren. Socialer en duurzamer moeten daarom hand in hand gaan. Een meer duurzame maatschappij moet ook inclusief en eerlijk zijn, anders is hij niet toekomstbestendig.”

“ Een meer duurzame maatschappij moet ook inclusief en eerlijk zijn, anders is hij niet toekomstbestendig. ”

Hoe het in Amersfoort gaat? “Ik kan niet zeggen dat ik het op de voet volg, maar rond de verkiezingen check ik wel altijd even de standpunten, en ik kan me er goed in vinden. Als ik bedenk wat er bereikt is, schiet de autoluwe binnenstad me als eerste te binnen; dat was ook echt nodig. En natuurlijk is het goed dat er volop wordt ingezet op het bouwen van woningen, want de tweedeling op de woningmarkt is een groot probleem. Wel mis ik bij de hoogbouw groene gevels en groene daken. Dat zou onder andere voor de warmte in de stad heel goed zijn.” 

Dat GroenLinks volop blijft inzetten op gescheiden afvalinzameling, juicht ze toe. “Natuurlijk, het beste zou het zijn als er geen afval was om te scheiden, maar als het er dan is, is het zeker nuttig om de grondstoffen daarvan te hergebruiken. Bovendien zorgt het gescheiden inzamelen ervoor dat mensen zich bewust zijn van het afval dat ze produceren.”

“ Kijk gewoon waar je kunt beginnen om je afval te verminderen. ”

Voor mensen die hun afvalstroom willen verkleinen, schreven Nicky en haar zus twee boeken en beheren ze een website waarop je onder andere verpakkingsarme winkels vindt. Sterker nog, ze runden zelf ook even zo’n winkel, maar stopten daar weer mee tijdens de coronacrisis. Ze richten zich nu op andere manieren om impact te hebben. “Momenteel werken we aan een online Academy, waar mensen kunnen leren hun leven te verduurzamen.” Hier alvast een tip: “Kies voor seizoensgroenten, want die worden ook in supermarkten vaak zonder verpakking verkocht. Ook zo’n groentetas die je wekelijks kunt ophalen bij een biologische winkel is handig. En", stelt Nicky ons gerust: “Je hoeft niet naar nul. Kijk gewoon waar je kunt beginnen om je afval te verminderen.”

Op www.hetzerowasteproject.nl vind je meer tips.
Op  www.amersfoortduurzaam.nl/verpakkingsvrij staan winkels die meedoen aan het gemeentelijke project verpakKing. Bij hen weet je zeker dat je welkom bent met je zelf meegebrachte zakje of bakje. 

- Geschreven door Esther Postema - Foto © Cindy van Rees

Binnenstad Amersfoort

Ons verkiezingsprogramma

1. Een betaalbare woning voor iedereen

2. Een duurzame en klimaatneutrale stad

3. Een gezonde stad met toegankelijke zorg

4. Meer doen met dezelfde ruimte 

5. Meer fiets, minder auto

6. Ruimte voor natuur en water

7. Een verbonden samenleving waarin iedereen meedoet

8. Leefbare wijken

9. Kansen eerlijk verdelen

10. De kracht van de stad beter benutten