Er is meer verkeer van en naar de woon- en werkgebieden in Vathorst, dan waar men bij de opzet van dit stadsdeel op had gerekend. Dat is een belangrijke oorzaak van de dagelijkse filedruk op de Boulevards. De verkeersdruk leidt niet alleen tot hinder maar ook tot teveel ongevallen en gevaarlijke situaties voor fietsers en voetgangers. GroenLinks wil dat de gemeente snel met oplossingen komt.
Verantwoordelijkheid
De gemeente zegt dat de files worden veroorzaakt door sluipverkeer dat Knooppunt Hoevelaken mijdt. De werkzaamheden rond het knooppunt en op de A28 en de A1 zouden het sluipverkeer vergroten. Met die stellingname onttrekt de gemeente zich aan haar verantwoordelijkheid, zegt GroenLinks-raadslid Sieta Koet-Minis. Sluipverkeer is volgens haar hooguit één van de oorzaken van het probleem. Zij wordt daarin bijgestaan door verontruste bewoners die in de afgelopen maanden de verkeersbewegingen intensief hebben bestudeerd. Van meer invloed op de filedruk is het interne verkeer van en naar de woon- en werkgebieden in Vathorst.
Icoon
Als voorbeeld noemt Koet-Minis de verkeersdruk op de kruising van Verbindingsweg en Boerderijenboulevard: "Die ontstaat niet alleen vanaf de Verbindingsweg, maar ook door het verkeer dat al vanaf het Icoon in de file staat." Veel verkeer op de Boulevard vloeit bovendien niet af naar de snelwegen, maar is bestemd voor de werkgebieden in Vathorst of bedrijvengebied De Hoef. Zij wijst verder op het sterk toegenomen verkeersaanbod vanuit de woonwijken De Velden en Laak richting Laak- en Bergenboulevard. De fiets- en voetgangersoversteek halverwege de Vollenhovekade en de rotonde Laakboulevard leidt tot gevaarlijke situaties voor de scholen in Laak. Juist omdat het zo gevaarlijk is om op de fiets naar school te gaan, kiezen steeds meer ouders ervoor om hun kinderen met de auto te halen en te brengen.
Snelbusbaan
Koet-Minis zegt dat de gemeente bij de aanleg van Vathorst is uitgegaan van onjuiste prognoses: "Er werd een grote rol toebedeeld aan het openbaar vervoer, terwijl de ooit geplande kruisingsvrije snelbusbaan tussen Vathorst en het centrum van de stad nooit is gerealiseerd. De verkeersprognoses uit 1998 sluiten daardoor nauwelijks aan op de werkelijkheid van vandaag."
Plan
Over deze problemen heeft Koet-Minis samen met Raphaël Smit van 'Amersfoort Anders GVV' vragen gesteld aan het College van B en W. Beide raadsleden willen dat de gemeente binnen twee maanden met een gedegen plan komt, waarbij niet alleen wordt gekeken naar sluipverkeer.
raadslid GroenLinks Amersfoort,
e.koet-minis@raad-amersfoort.nl