Sebastiaan van 't Erve is gekozen als lijsttrekker van GroenLinks Amersfoort bij de gemeenteraads­verkiezingen op 3 maart 2010. Met Van 't Erve, nu wethouder, kiest de partij voor een herkenbaar gezicht. "Hij is een zeer competent debater die het geluid van GroenLinks genuanceerd en helder naar voren brengt, met zichtbaar plezier en zichtbaar resultaat", aldus de partij. De leden waren unaniem.

 

Groen Werkt
"Met de slogan 'Groen Werkt' gaan we de campagne in. We hebben die slogan in de afgelopen jaren waargemaakt en dat is ook waar we de komende periode mee aan de slag gaan", zegt Van 't Erve: "Duurzaamheid is meer dan alleen milieu. Het is ook sociale duurzaamheid. We moeten het met elkaar doen en juist de financiële crisis biedt daarvoor nieuwe kansen. Het is een grote uitdaging om die kansen op te zoeken en te benutten. Dat betekent investeren in duurzaamheid en die inzet verbinden met tolerantie en verdraagzaamheid. Mensen in de praktijk weten waar het knelt. Dat maatschappelijke kapitaal moeten we zo goed mogelijk benutten. Daar zet ik me met hart en ziel voor in", aldus de kersverse lijsttrekker.

Nieuw talent
Van 't Erve voert een lijst aan waarop nieuw talent en ervaring zijn gecombineerd. Van de eerste zes namen op de lijst zijn er drie nieuw en drie ervaren. Opvallende nieuwkomer is Hiske Land op plaats twee, specialist op het gebied van cultuur en onderwijs. Zij verwierf plaatselijke bekendheid als een van de aanvoerders van de Basis is Boos, een actiegroep rond onderwijs­huisvesting: "Ik kan maar niet begrijpen waarom scholen steeds weer groeien en later weer moeten inkrimpen. Het is zó contra­productief. Ik wil de uitdaging om met scholen op wijkniveau betere afspraken te maken. Als het aan mij ligt komen er betere prognoses en geen noodlokalen meer."

Peilingen
Andere namen op de lijst zijn de huidige raadsleden Erik van Vliet en Mustafa Özcan. Zij hebben hun kwaliteiten in de afgelopen jaren bewezen en tekenen beide voor een volgende periode. Ze staan op de plaatsen drie en vier. Als het aan GroenLinks ligt komen ook nummer vijf, Dick van de Velde, en nummer zes, Anja Tolboom, straks in de nieuwe fractie. Op dit moment heeft GroenLinks vier zetels in de raad, maar op basis van de huidige peilingen verwacht de partij een groei met één of twee zetels. De kopgroep van zes personen is zodanig samengesteld dat het als goed team alle sectoren van de gemeente­politiek kan overzien. De volledige lijst staat op http://amersfoort.groenlinks.nl/kandidatenlijst2010.

 

De volledige kandidatenlijst, met een persoonlijke motivatie van elke kandidaat:

  1. S.W. (Sebastiaan) van 't Erve (32)
  2. A.H. (Hiske) Land (53)
  3. E.D. (Erik) van Vliet (38)
  4. M. (Mustafa) Özcan (40)
  5. D.A. (Dick) van de Velde (58)
  6. A.H.M. (Anja) Tolboom (44)
  7. C.A.M. (Karen) van Brunschot (48)
  8. F.J. (Frans) Prins (44)
  9. L. (Lubbertus) Brugge (39)
  10. E. (Erwin) Bruinsma (33)
  11. G. (Godfried) Reuser (65)
  12. O. (Omaima) Boudhan (24)
  13. A.J.M. (Jos) Verheijen (46)
  14. M. (Marc) Schmitz (53)
  15. S.E. (Stefanie) de Niet (30)
  16. M.W.J. (Rienk) Rietveld (63)
  17. S.C. (Sylvia) Kesler (54)
  18. A.W.J. (Annemiek) de Crom (45)
  19. G. (Gerda) Eerdmans (55)

 

Kandidaten GroenLinks Amersfoort 2010 (foto: Jeanette van der Meij)