Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 11 mei 2010 is Sebastiaan van 't Erve met algemene stemmen gekozen als wethouder namens de coalitie van GroenLinks met BPA, VVD, D66 en CDA. Sebastiaan krijgt in het nieuwe college van B en W de portefeuille Duurzaamheid, Sociale Zekerheid en Integratie, en Amersfoort 2.0. Frans Prins, de afgelopen jaren voorzitter van GroenLinks Amersfoort, is in plaats van Sebastiaan van 't Erve beëdigd als raadslid.

Coalitieakkoord 2010-2014
BPA, VVD, D66, GroenLinks en CDA hebben in de afgelopen periode overleg gevoerd over een inhoudelijk programma dat als basis dient voor het handelen van een nieuw college. Op woensdag 28 april hebben de vijf partijen hierover een akkoord bereikt. Tijdens de vergadering werd het college­programma / coalitie­akkoord 2010-2014 als initiatief­voorstel aan de gemeenteraad aangeboden. Het akkoord heeft als motto "Verbonden, slagvaardig, duurzaam". De voorgedragen kandidaat-wethouders hebben meegewerkt aan dit akkoord. Zoals vooraf afgesproken hebben de coalitie­partijen bij de behandeling van dit akkoord in de raadsvergadering verantwoording afgelegd over het bereikte resultaat. Het initiatief­voorstel werd alleen gesteund door de fracties van BPA, VVD, D66, GroenLinks en CDA. De fracties van PvdA, SP, CU en Trots stemden tegen.

Portefeuille wethouder GroenLinks
Sebastiaan van 't Erve (GroenLinks) krijgt de portefeuille Duurzaamheid (inclusief nieuwe energie, programma duurzaamheid (economisch, ecologisch, en sociaal-cultureel in balans), wegingskader duurzaamheid, milieu en afval), Sociale Zekerheid en Integratie (inclusief sociale zaken, armoede, participatie­budget), Amersfoort 2.0 (dienstverlening, ICT, P&O en vernieuwing werkwijze organisatie, deregulering, aanleg glasvezelnet, internet­diensten). Van 't Erve (32 jaar) is sinds augustus 2009 wethouder van Amersfoort. Daarvoor werkte hij bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij is politiek actief sinds 2000, sinds 2006 is Van 't Erve gemeenteraadslid en fractie­voorzitter.

Portefeuille wethouder BPA
Ben Stoelinga (BPA) wordt verantwoordelijk voor de onderwerpen Jeugd & Onderwijs, Wijken & Beheer en Sport. Stoelinga (59 jaar) was jarenlang actief voor een lokale politieke partij in Leusden. Tot 2009 was hij directeur onderwijs van het Edison College in Apeldoorn. Sinds juni 2009 werkt hij voor de werkmaatschappij van het landelijke vakcollege dat zetelt in Amersfoort.

Portefeuille wethouder VVD
De portefeuille van Hans Buytelaar (VVD) bestaat uit Financiën & Belastingen en Mobiliteit. Buytelaar (47 jaar) zat zes jaar in het bestuur van de Amersfoortse afdeling van de VVD. Hij is directeur van een ICT-bedrijf en was onder meer manager in een ziekenhuis en een kenniscentrum voor overheid en bestuur.

Portefeuille wethouder D66
Mirjam Barendregt (D66) wordt verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Cultureel klimaat & Stadshart. Barendregt (44 jaar) was twaalf jaar gemeenteraadslid in Amersfoort. Ze werkt bij beveiligings­bedrijf Trigion als Manager Sales en is daarnaast actief als bestuurslid van Stadsring 51 en B-art.

Portefeuille wethouder CDA
Gert Boeve (CDA) wordt verantwoordelijk voor Economie & Wonen, Zorg & Welzijn en Amersfoort Vernieuwt en Vathorst. Boeve (34 jaar) is sinds september 2008 wethouder van de gemeente Amersfoort. Daarvoor was hij adviseur bij adviesbureau BMC. In 2002 werd Boeve voorzitter van CDA Amersfoort, sinds januari 2006 was hij gemeenteraadslid.

Portefeuille burgemeester
De portefeuille van burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper omvat Algemeen Bestuur & Public Affairs, Openbare Orde & Veiligheid en Handhaving. Van Vliet (58 jaar) is sinds 2000 burgemeester Van Amersfoort. Eind juni 2010 legt ze haar ambt neer.

Gemeenteraadsfractie
Door de benoeming van Sebastiaan van 't Erve als wethouder namens GroenLinks kwam er een raadszetel voor GroenLinks vrij. Frans Prins, nummer 8 op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de gemeenteraads­verkiezingen van maart 2010 en de afgelopen jaren voorzitter van afdeling Amersfoort, werd daarom beëdigd als nieuw raadslid. De fractie van GroenLinks bestaat nu dus uit Hiske Land, Mustafa Özcan, Erik van Vliet, Dick van de Velde en Frans Prins. Tijdens de raadsvergadering is Mustafa Özcan benoemd in de vertrouwens­commissie burgemeesters­vacature.

   Informatie Wethouder Fractie    Nieuws 2010 Coalitieakkoord en nieuwe wethouders Amersfoort  

Sebastiaan van 't Erve

Sebastiaan is in 2006 begonnen als raadslid en direct fractie­voorzitter geworden, tot hij in augustus 2009 wethouder werd. Sebastiaan is kandidaat voor het raads­lidmaatschap. Als het stof van de college-onderhandelingen is opgetrokken en hij is weer raadslid, dan zien we in hem nog steeds de eerst aangewezen kandidaat voor het fractie­voorzitterschap. Hij heeft zich in die rol bewezen in het naar voren brengen van het geluid van GroenLinks in de raad. Hij is een zeer competent debater, die er goed in slaagt het geluid van GroenLinks genuanceerd en helder naar voren te brengen. Hij heeft een groot gevoel voor politieke verhoudingen en kan zich uitstekend bewegen in het bestuurlijke milieu waar de resultaten voor GroenLinks gehaald moeten worden – met zichtbaar plezier en zichtbaar resultaat.

Ik ben Sebastiaan van 't Erve, 32 jaar en gelukkig getrouwd met Jeanette en samen hebben we nog drie kinderen. Ik geloof niet in regels en bureaucratie als oplossing voor problemen, ik geloof vooral in mensen. Amersfoort kan beter, socialer en duurzamer en ik ben ervan overtuigd dat het de Amersfoorters zijn die het 'm doen, niet de regels. Vanuit die gedachte heb ik de afgelopen jaren hard gewerkt aan een positief en groen perspectief voor Amersfoort, eerst als fractie voorzitter, later als wethouder.

Ik ken de spanning van het onderhandelen, het vuur van het debat, het geluk van een overwinning en de teleurstelling van een verloren slag. In de politiek gaat het soms met kleine stapjes en soms met grote sprongen, maar het gaat mij altijd om het tastbaar maken van onze GroenLinks-idealen. Dat doe ik natuurlijk niet alleen in de politiek maar ook thuis: liever fietsen, afval scheiden, groene stroom, kinderen in de buurt op school en biologisch eten zijn een paar van mijn stapjes. De politiek moet nu grote sprongen gaan maken, duurzaamheid is niet alleen de nieuwe kracht van de economie maar betekent ook sociale duurzaamheid waarin iedereen zichzelf kan zijn. Samen met alle Amersfoorters kunnen we de stad nog mooier en beter maken.

Ik hou van de samenleving en in de politiek kan ik al mijn passie en betrokkenheid kwijt. En dat voelt fantastisch.

 

Frans Prins

Frans is sinds januari 2009 voorzitter van GroenLinks Amersfoort. De commissie ziet in hem een bevlogen deelnemer aan de lokale politiek, die de komende jaren nog een flinke klus heeft te doen in de afdeling. Voor een andere partij (PvdA) heeft hij in een andere gemeente (Valkenburg aan de Geul) al ervaring opgedaan als lid van een raadscommissie. Door een plek op de lijst is hij mogelijk beschikbaar voor een rol in de tweede helft van deze raadsperiode.

Ik ben Frans Prins, 44 jaar, en sinds begin 2007 inwoner van Amersfoort. In het dagelijks leven ben ik Universitair Docent aan de Universiteit Utrecht bij de opleiding Onderwijskunde. Ik geef college, doe onderzoek en ik begeleid studenten bij stages. Geweldig leuk werk.

De afgelopen tien jaar heb ik de lokale politiek op de voet gevolgd, het laatste jaar als afdelings­voorzitter van GroenLinks Amersfoort, en de jaren daarvoor in mijn vorige woonplaats als secretaris van het afdelings­bestuur, campagne­leider, lid van een gemeenteraads­commissie en congres­afgevaardigde. Ik heb dit met hart en ziel gedaan.

Maatschappelijke betrokkenheid is een rode draad in mijn leven. Na mijn studie Ontwikkelings­psychologie werkte ik bijvoorbeeld enkele jaren bij de Kindertelefoon in Amsterdam. Daar zag en hoorde ik wat er met kinderen kan gebeuren in een stad. Toen ik vader werd richtte ik een ouderraad op voor het kinderdag­verblijf van mijn drie zoons en sinds kort zit ik in de medezeggenschapsraad van hun basisschool. In mijn vorige werk probeerde ik als voorzitter van de ondernemingsraad partijen bij elkaar te brengen en op te komen voor mensen die in onzekere situaties terecht waren gekomen.

Ik wil me als gemeenteraadslid inzetten voor de inwoners van Amersfoort, bijvoorbeeld door te strijden voor goed onderwijs, sportvoorzieningen, mobititeit, luchtkwaliteit, en werkgelegenheid.