Eind vorig jaar en begin dit jaar is door GroenLinks aandacht gevraagd voor het onregelmatig branden van de straat­verlichting. Nog steeds is het regelmatig zo, dat in volledige wijken alle straat­verlichting op het verkeerde moment aan of uit staat. Het college heeft eerder aangegeven hierover met Stedin in overleg te zijn en medio 2010 een Service Level Agreement (SLA) af te gaan sluiten. Dit met het doel de terug­rapportage over klachten en de beschikbaarheid van de openbare verlichting te verbeteren. Raadslid Erik van Vliet stelt hierover aanvullende schriftelijke vragen. Hij vraagt zich onder andere af, of bewoners niet vooraf kunnen worden geïnformeerd bij geplande werkzaamheden, zodat zij hierover niet het Meldpunt Woonomgeving hoeven te bellen.

Geacht college,

Eind vorig jaar en begin dit jaar is door ons aandacht gevraagd voor het onregelmatig branden van de straat­verlichting. Nog steeds is het regelmatig zo, dat in volledige wijken alle straat­verlichting op het verkeerde moment aan of uit staat. U hebt aangegeven hierover met Stedin in overleg te zijn en een SLA af te gaan sluiten. Dit met het doel de terug­rapportage over klachten en de beschikbaarheid van de openbare verlichting te verbeteren.

In verband hiermee hebben wij de volgende vragen:

  • Wat is de stand van zaken betreffende deze SLA?
  • We hebben vernomen dat Stedin bij bouw- en graaf­werkzaamheden van derden de straat­verlichting preventief inschakelt, zodat direct kan worden geconstateerd of bouw-, sloop- of graaf­werkzaamheden schade aan de straat­verlichting veroorzaakt. Hierdoor is een storing direct te verhelpen, wat uiteraard beter is dan dit achteraf te moeten doen. Klopt het dat Stedin preventief straat­verlichting inschakelt?
  • Zo ja, kan er dan, eventueel via de SLA, voor worden gezorgd dat deze inschakeling niet langer duurt dan nodig (bijvoorbeeld niet buiten werktijd)?
  • En kan, aangezien deze werkzaamheden doorgaans voorspelbaar en gepland zijn, het publiek hiervan op de hoogte worden gesteld, bijvoorbeeld via de servicepagina's van de gemeente in Amersfoort Nu?
  • En is het uitgeschakeld zijn van straat­verlichting op het moment dat deze wel ingeschakeld zou moeten zijn, hier (in een deel van de gevallen) aan gerelateerd, en zo ja, hoe kan dit worden voorkomen en wat bent u bereid hieraan te doen?

Met vriendelijke groeten,

Namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Amersfoort,

Drs. E.D. van Vliet.

   Nieuws 2010 Schriftelijke vragen over falende openbare straatverlichting    Nieuws 2009 Straatverlichting: het vervolg op RTV Utrecht Straatverlichting Amersfoort onbetrouwbaar Straatverlichting Amersfoort verspilt energie Gemeente start aanpak lichthinder    Reageren Erik van Vliet, raadslid GroenLinks Amersfoort, e.vanvliet@raad-amersfoort.nl