In het coalitieakkoord is afgesproken om in het kader van de deregulering verschillende vergunning­verleningen te vereenvoudigen of af te schaffen. Eén van de vergunnings­verplichtingen die op de nominatie staat om geschrapt te worden, is de kapvergunning. Zowel binnen de raad als onder de bewoners van Amersfoort wordt de vraag gesteld, of we hierna ons bomenbestand wel goed kunnen beschermen. GroenLinks heeft ook twijfels en vraagt het college om meer informatie.

Er zijn goede redenen om de kapvergunning af te schaffen. Bijna alle kapvergunningen die in Amersfoort worden aangevraagd, worden ook verleend. Voor 1 op de 20 bomen wordt de vergunning echter niet verleend. Dus is de vergunning dan overbodig?

Daar tegenover staan twee andere vragen: Zouden er zonder verplichte vergunning niet meer bomen worden gekapt, omdat kansloze aanvragen niet worden ingediend? En hoe beschermen we de monumentale en beeldbepalende bomen in Amersfoort als de kapvergunning is afgeschaft? Het antwoord op deze vragen is volgens het coalitieakkoord en het rapport van BMC over deregulering in Amersfoort het opstellen van een lijst met daarop alle bescherm­waardige bomen in Amersfoort.

Uiteraard is Amersfoort niet de eerste gemeente die overweegt de kapvergunning af te schaffen en door een bomenlijst te vervangen. Hier blijken echter enkele haken en ogen aan te zitten. Hoe zorg je dat waardevolle bomen op privéterrein ook op de lijst komen en worden beschermd? Kost het bijhouden van zo'n lijst niet meer dan het uitvoeren van de kapvergunning? En hoe wordt er gecontroleerd dat mensen zich aan zo'n lijst houden?

GroenLinks wil het college daarom de volgende vragen stellen:

1. Is het college van mening dat het mogelijk is een lijst op te stellen met álle bescherm­waardige bomen en deze actueel te houden? Zo nee, waarom niet, en hoe denk het college in dat geval het bomenbestand in Amersfoort te beschermen als de kapvergunning wordt geschrapt? Zo ja, hoe dan? 2. Is het college bereid bij haar deregulerings­voorstel een actuele lijst met bescherm­waardige en monumentale bomen te geven, zoals de huidige bomen­verordening voorschrijft? 3. Is het college bereid in haar deregulerings­voorstel ervoor te zorgen dat een lijst met bescherm­waardige bomen ook alle bescherm­waardige bomen vermeldt op gronden die niet van de gemeente zijn (dus op grond van bijvoorbeeld andere overheden, instanties, bedrijven, burgers)? Zo niet, hoe denkt zij deze bomen dan te beschermen? 4. Is het college bereid jaarlijks capaciteit ter beschikking te stellen om de lijst te actualiseren? 5. Is het college bereid bij haar deregulerings­voorstel een overzicht te geven van de financiële gevolgen van het overgaan op een bomenlijst, zoals het opstellen en bijhouden van een accurate en volledige lijst van bescherm­waardige bomen, en dit af te zetten tegen het behouden van de kapvergunning? 6. Is het college bereid bij haar deregulerings­voorstel een visie op te nemen op het gewenste bomenbestand in bijvoorbeeld 2030, op grond waarvan een bomenbeleid kan worden vastgesteld? 7. Hoe verhoudt dit alles zich tot de aanlegvergunning? 8. Het rapport van BMC over deregulering in Amersfoort vermeldt dat er niet of nauwelijks wordt gehandhaafd op illegaal vellen van bomen. Dit wordt gebruikt als argument om met een lijst te gaan werken. Denkt het college in de nieuwe situatie wel te gaan handhaven? Zo niet, waarom dan überhaupt een lijst of vergunningsstelsel gebruiken? Zo ja, hoe, in welke mate, en met welk budget? 9. Is het college bereid onderzoek te laten doen naar de ervaringen met afschaffing van de kapvergunning en/of invoering van een lijst te beschermen bomen bij andere gemeenten en de resultaten daarvan te delen met de raad?

Met vriendelijke groeten,

Erik van Vliet
Gemeenteraadslid GroenLinks Amersfoort

   Oud Nieuws Praat u mee over het bomenbeleid? Erik van Vliet: 'Kappen met kappen' Groenste stad behoudt kapvergunning bomen    Reageren Erik van Vliet, raadslid GroenLinks Amersfoort, e.vanvliet@raad-amersfoort.nl