Politici kiezen te snel voor harde, zichtbare maatregelen om criminaliteit te bestrijden, in de hoop zo een daadkrachtige indruk te maken. De effectiviteit van deze aanpak is echter niet bewezen en gaat ten koste van beproefde middelen. Dat stelt het Centrum voor Criminaliteits­preventie en Veiligheid (CCV) in het jaarlijkse trendrapport. 'De balans tussen repressie en preventie is zoek', concludeert directeur Ida Haisma. Aftredend fractievoorzitter Annemiek de Crom van GroenLinks schreef erover op haar weblog.

Softe aanpak werkt

Het politieke klimaat in Nederland is onrustig, waarbij het thema veiligheid bijna overal bovenaan de agenda staat. Mensen verlangen naar rust en stabiliteit. Helaas wordt die stabiliteit momenteel vooral gezocht in meer repressie, streng optreden bij overtredingen, zware straffen en het verzinnen van steeds weer nieuwe maatregelen. Politieke kopstukken denken dat dit daadkrachtig staat en ze op deze manier leiderschap tonen. Of die harde aanpak effectief is, lijkt minder van belang. Dat blijkt uit de krantenkoppen van de afgelopen dagen.

Op de online Volkskrant van gisteren staat een bericht met als kop 'Softe aanpak is uit, ook al werkt hij'. Het AD kopte vanmorgen: 'Softe aanpak werkt beter bij criminaliteit' en in de nieuwsbrief van Zorg en Welzijn, het platform voor sociale professionals, staat een interview met Ida Haisma, directeur van het Centrum voor Criminaliteits­preventie en Veiligheid (CCV). Iedereen is het er wel over eens dat lieden die anderen kwaad doen snel en helder gestraft moeten worden. Daarvoor hebben we wetten afgesproken. Alleen focussen op zware straffen biedt echter geen structurele oplossingen voor de problemen. Op korte termijn lijkt het beter te gaan, op langere termijn niet.

Echt leiderschap tonen politieke leiders door maatregelen die werken niet zomaar opzij te schuiven vanwege het softe imago en een goede balans te zoeken tussen preventieve maatregelen en zware straffen. Inderdaad dat kost tijd en is niet altijd direct zichtbaar, maar heeft uiteindelijk het meeste effect. Dat is tenslotte wat mensen echt willen, effectieve oplossingen voor problemen.

   Links Ida Haisma (CCV): 'Repressie werkt contraproductief' CCV: Hard optreden tegen criminaliteit contraproductief    Reageren Annemiek de Crom, fractievoorzitter GroenLinks, a.decrom@raad-amersfoort.nl

 

   Download Trendsignalement_2010.pdf (1.73 MB)