De buiten­tentoonstelling De Vluchtelingen­jackpot vertelt in woord en beeld het verhaal van uitgenodigde vluchtelingen en hun eerste stappen in een vreemd land met vreemde gewoonten, andere regels en nieuwe mensen. Thema's als vluchteling­schap, migratie, identiteit, ontheemding en je thuis voelen worden duidelijk zichtbaar en invoelbaar gemaakt. De tentoonstelling is van 21 april tot en met 16 mei buiten te bezichtigen in de Hellestraat.

GroenLinks-wethouder Sebastiaan van 't Erve: "De foto­tentoonstelling De Vluchtelingen­jackpot is indrukwekkend! Het is ook een boek van Karijn Kakebeek en Eefje Blankevoort, met verhalen uit het Asielzoekers­centrum Amersfoort."

Via speciale selectiemissies worden kwetsbare vluchtelingen uit landen als Irak, Somalië en Ethiopië uitverkoren om naar Nederland te komen en hier een nieuw leven op te bouwen. Dat is een mooi ideaal, maar hoe haalbaar is dit in de praktijk? Op welke manier zorgt Nederland voor de mensen die ze uitnodigt? En bovenal; hoe is het om hier een nieuw leven op te bouwen?

Fotografe Karijn Kakebeeke en journaliste Eefje Blankevoort volgden anderhalf jaar lang (2009/2010) het selectie- en inburgerings­proces van uitgenodigde vluchtelingen.

Kakebeeke en Blankevoort belichten in De Vluchtelingen­jackpot alle kanten van het verhaal: de achtergelaten levens, de blijdschap, de teleurstellingen, de kansen, en de (on)mogelijkheden van het hervestigings­beleid. In samenwerking met FOTODOK ontwikkelden zij een reizende buiten­presentatie die gekoppeld is aan een educatief programma. De buiten­tentoonstelling gaat in Amersfoort van start omdat de uitgenodigde vluchtelingen de eerste maanden van hun verblijf in Nederland in Amersfoort in het Asielzoekers­centrum aan de Barchman Wuytierslaan verblijven.

Bron: Stadsbericht Gemeente Amersfoort, 18 april 2011

   Meer Informatie Facebook: De Vluchtelingenjackpot