Op 1 november is er op initiatief van PvdA en GroenLinks een rondetafel­gesprek over de luchtkwaliteit in Amersfoort. Uit beantwoording van eerdere schriftelijke vragen blijkt dat op diverse plaatsen in Amersfoort de normen voor de luchtkwaliteit maar net worden gehaald. Door verlaging van de norm voor NO2, verkeers­maatregelen van de regering, en het meten van fijnstof loopt Amersfoort het risico dat de normen in de toekomst wel worden overschreden.

Luchtkwaliteit is een onderwerp uit het jaarplan van de raad 2011 waaraan de raad dit jaar speciaal aandacht wil besteden. Portefeuillehouder in het college is GroenLinks-wethouder Sebastiaan van 't Erve.

Naar aanleiding van de beantwoording van schriftelijke vragen 2011-18 over de luchtkwaliteit in Amersfoort willen de initiatief­nemers van dit gesprek (PvdA en GroenLinks) de raad informeren en daarna in gesprek gaan. De jaarlijkse monitoring van de rijksoverheid laat zien dat langs de snelwegen A1 en A28, de Hogeweg, de Stadsring en in Birkhoven de luchtkwaliteit aangetast is. De norm voor NO2 is tot 2015 tijdelijk verhoogd. Hierdoor voldoet Amersfoort aan deze norm. Zonder wijziging van het beleid zal dit in 2015 niet meer het geval zijn. Amersfoort loopt dus het risico dat vanaf 2015 de norm wordt overschreden.

Het college hoopt dat de verbreding van de snelwegen, verbetering van de doorstroming op de Hogeweg en de aanleg van de Kersenbaan tot minder files en daarmee minder lucht­verontreiniging leiden. De ervaring leert echter dat meer of bredere wegen, zeker op lange termijn maar soms op korte termijn al, tot meer verkeer leiden. Daarnaast is het zo dat op de snelwegen rond Amersfoort een hoge maximum­snelheid geldt, die door de regering mogelijk nog verder wordt verhoogd tot 130 km/u. Naast een hoge geluids­belasting leidt dit tot meer lucht­verontreiniging op de momenten dat er geen files staan.

Tot slot: een groter potentieel probleem is dat alleen het grotere fijnstof wordt gemeten (PM10). Het kleinere fijnstof (PM2.5) is echter gevaarlijker voor de volksgezondheid en wordt op dit moment nog niet meegenomen in het beleid in Amersfoort.

Van de raadsleden wordt gevraagd, kennis te nemen van informatie en in gesprek te gaan over onderstaande vragen:

  • Amersfoort heeft in potentie een groot probleem met de luchtkwaliteit als de voorspelde positieve effecten van infrastructurele maatregelen, direct of op langere termijn, onvoldoende of negatief zijn. Welke mogelijkheden willen de fracties onderzoeken om dit probleem op te lossen?
  • Moet Amersfoort zich nu al moet voorbereiden op verlaging van de norm voor NO2 in 2015? Welke mogelijkheden willen de fracties hiervoor onderzoeken?
  • Is het gewenst de maximumsnelheid op de snelwegen rond Amersfoort te verlagen tot 80 km/u, met het oog op geluidsoverlast en luchtkwaliteit? Zien de fracties er heil in om naar mogelijkheden te zoeken om dit vanuit de gemeente richting het Rijk te bevorderen?
  • Moet gezocht worden naar een methode om ook gegevens over het kleinere fijnstof (PM2.5) te verkrijgen (eventueel in samenwerking met provincie en/of Rijk)?

De bijeenkomst is op 1 november 2011 van 20:30 tot 22:00 uur in de Molendijkzaal in het Stadhuis. Sector SOB (normen en keuzes in Amersfoorts milieubeleidsplan), GGD (landelijk beleid) en Milieudefensie (luchtkwaliteit in Amersfoort) verzorgen een presentatie. PvdA en GroenLinks beraden zich na de bijeenkomst op vervolgstappen.

   Nieuws 2011 Hoe staat het met de luchtkwaliteit in Amersfoort?    Informatie Milieudefensie: Zelf meten is zeker weten Rijksoverheid: Jaarlijkse Monitoringstool    Reageren Erik van Vliet,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
e.vanvliet@raad-amersfoort.nl