David vertelt: "Na de Tweede Kamerverkiezingen, met de grote winst voor de PVV, vond ik dat er iets moest gebeuren. Ik wilde andere geluiden in de stad beter leren kennen. Als je Amersfoort bestuurt, heb je ook een verantwoordelijkheid om te weten wat er leeft in de stad."

Ook vanuit de PvdA, waarmee tijdens de laatste twee campagnes prettig is samengewerkt, was er enthousiasme. In overleg met fractie en bestuur, want we weten nog niet of het lokaal van een gezamenlijke lijst zal komen, werd besloten om inderdaad op dit punt samen op te trekken. De energie van het gezamenlijk campagnevoeren wordt op deze manier vastgehouden. 

En zo maakten David en Melis samen met Olivier van de PvdA een plan om vaker de wijken in te trekken om met bewoners te praten. "We hebben inmiddels een vrij grote groep van leden die af en toe mee willen. De gesprekken zijn ontspannen, vooral bedoeld om mensen te laten vertellen. We maken ons met de groene en rode jasjes wel kenbaar als Groenlinks en PvdA, maar het is niet de bedoeling dat we mensen ergens van overtuigen."

“ Ik vind een gesprek geslaagd als we elkaar serieus nemen. ”

"Het overtrof onze verwachtingen. Veel mensen staan open voor een gesprek over wat er leeft in de wijk. Ze vinden het heel goed dat we langskomen", vertelt Melis. "Zonder verkiezingen zijn de gesprekken wat langer en meer relaxed. Ik vind een gesprek geslaagd als we elkaar serieus nemen, als we open naar elkaar kunnen zijn. Ik heb geen boodschap, voor boodschappen moet je in de supermarkt zijn. Het is belangrijk dat ‘links’ en ‘rechts’ met elkaar in gesprek gaan, dan ontdek je dat we allemaal heel gewone mensen zijn. Ik denk van de gesprekken zelf ook veel te kunnen leren."

“ Je krijgt echt een ander beeld van de ander. ”

Het plan is om een keer per maand de wijk in te gaan met een groep en na afloop iets te drinken en ervaringen uit te wisselen. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, kun je met een ervaren lid van het team meelopen om de kunst af te kijken. David: "Aan het begin moet je jezelf wel even over de drempel helpen, maar na een paar gesprekken wordt het echt leuk. De mensen zijn veel aardiger als je ze niets komt verkopen." 

De bedoeling is om de informatie uit de wijken terug te koppelen naar de fracties, daarom gaat er ook steeds iemand uit de fractie mee. Het kost je per maand negentig minuten van je tijd, meestal duurt een gesprek vijf tot zeven minuten en heb je zo’n tien gesprekken op een avond.

 "Je krijgt echt een ander beeld van de ander", besluit Melis. "Het is eigenlijk triest als mensen geen enkele partij echt vertrouwen. Een goed gesprek is het begin van vertrouwen", aldus David.

Inspiratie opdoen?
Luister naar deze twee afleveringen van de podcast De Linkse Revolte – die serie is overigens sowieso een aanrader!

- Aflevering over oordeelloos luisteren
- Aflevering over organiseren van verzet en lokale actie.

Meedoen?
Probeer het gewoon een keer! Stuur een mailtje naar amersfoort@groenlinks.nl.