Tijdens De Ronde van 29 maart is het starten van een vrijstellings­procedure voor de hondenopvang aan de Hoefseweg 3 behandeld. De aanwezige raadsleden hebben de wethouder vragen gesteld over de ruimtelijke ordening en de milieu­regelgeving en de mogelijkheden voor handhaving. Twee omwonenden hebben ingesproken waarbij bleek dat de hondenopvang een bron van irritatie en overlast vormt. Zij vroegen de raad om niet in te stemmen met een eventuele vrijstelling. Na afloop werd afgesproken dat het voorstel rijp was voor besluit­vorming met mogelijk een wijzigings­voorstel. GroenLinks-raadslid Sieta Koet is hiermee aan de slag gegaan. Het zou haar maidenspeech worden tijdens Het Besluit van 12 april.

Geluidsoverlast
Volgens de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) wordt onder goede ruimtelijke onderbouwing verstaan: het verantwoorden van gemaakte keuzes op basis van de voor de activiteit relevante criteria. In de ruimtelijke onderbouwing behorende bij het raadsbesluit ontbreekt het criterium 'uitvoerbaarheid', want wat blijkt? In het geval van de honden­opvang dient de exploitant onder andere te voldoen aan de geluids­voorschriften, waarbij het aantal honden is vastgesteld op maximaal 40, uitgezonderd privé-honden. Eén van de insprekers heeft aangegeven dat de exploitant momenteel 7 eigen honden heeft met puppies...

Dierenwelzijn
In Nederland bestaat er geen goede regelgeving voor de opvang van dieren. Iedereen kan in principe een dierenopvang beginnen en dit gebeurt dan ook regelmatig. Daarbij gaan helaas nog vaak dingen fout op het gebied van dieren­welzijn en bedrijfs­voering. De oplossing hiervoor is dat de honden­opvang moet voldoen aan het gestelde in het Honden- en katten­besluit, een officiële erkenning van de onafhankelijke Raad voor de Erkenning van Dieren­opvangcentra Dieren­bescherming. Dan is handhaving van dit kwaliteits­niveau mogelijk, uitgevoerd door de Landelijke Inspectie­dienst Dieren­bescherming.

Amendement
Met bovenstaande gegevens heeft raadslid Sieta Koet van GroenLinks een amendement opgesteld waarmee zeker wordt gesteld dat het aantal honden niet boven de 40 uitkomt in verband met de geluids­overlast en de opvang voldoet aan alle eisen zodat het dieren­welzijn zeker wordt gesteld en gehandhaafd.

Motie
Na beraad van het College van Burgemeester en Wethouders kreeg Sieta Koet via de griffie van de gemeenteraad het verzoek om het amendement (wijzigings­voorstel) om te zetten naar een motie (verzoek om iets wel of niet te doen) met de volgende reden:

  • Het staat aan iedere inwoner vrij zoveel honden te houden als hij/zij wil;
  • De wettelijke eisen zijn niet te regelen in het besluit;
  • De raad gaat niet over handhaving van de Dierenbescherming.

Contolerende taak
Sieta Koet heeft vervolgens de fractie van GroenLinks op de hoogte gesteld van het verzoek van B en W en de vrees geuit dat het College deze motie naast zich neer zou leggen. Dit heeft de volgende consequenties:

  • Vrijbrief voor het fokken van privé-honden zodat het maximale aantal van 40 wordt overschreden; geluidsoverlast zal dan alleen maar toenemen, dit is maatschappelijk niet verantwoord;
  • Wet- en regelgeving kan niet verankerd worden in het besluit;
  • De kwaliteit van de hondenopvang kan niet worden gewaarborgd, handhaving kan niet worden afgedwongen.

Maidenspeech
De motie stond als derde agendapunt van Het Besluit van 12 april geagendeerd. Vlak voordat Sieta aan het woord zou komen om deze motie goed in te leiden, realiseerde ze zich dat dit haar 'maidenspeech' was. Omdat er te weinig tegen­argumenten werden aangegeven om de ruimtelijke onderbouwing onderuit te halen is de motie verworpen met 13 stemmen voor en 23 stemmen tegen. In haar laatste verdediging heeft Sieta nogmaals benadrukt dat als het bedrijf voldoet aan het honden- en katten­besluit, de dieren verplicht dienen te worden geïdentificeerd door middel van een chip. Tevens wordt de exploitant een verbod op markt- en straat­handel opgelegd zodat het zogenoemde broodfokken wordt voorkomen.

Vrijstellingsprocedure
Wethouder Barendregt gaf aan dat privé-honden, hoeveel het er ook zijn, niet worden gezien als bedrijfsmatig. "Voldoen aan wet- en regel­geving zoals hier staat dat zou natuurlijk gewoon moeten." Daarna werd het starten van de vrijstellings­procedure in stemming gebracht. Het voorstel werd verworpen met 13­stemmen voor en 23 stemmen tegen. Dit wil dus zeggen dat de hondenopvang aan de Hoefseweg de deuren moet sluiten.

Stadscafé
Na afloop van de raadsvergadering was er nog tijd voor een drankje in de Observant. Tot mijn grote verrassing kreeg ik een drankje aangeboden van wethouder Buijtelaar ter gelegenheid van mijn maidenspeech. Sympathiek!

Vervolgstap
Het College van B en W zal binnen enkele weken een nieuwe beslissing nemen op het bezwaar van de omwonenden, en daarbij de uitspraak van de raad in acht nemen, aldus gemeente­woordvoerder Herman Wiersema.

Dierenwelzijn
De fractie van GroenLinks is van mening dat het dieren­welzijn zeker zal moeten worden gesteld door het stellen van eisen, zoals genoemd in de verworpen motie. Het huidige beleid op dit gebied zal hierop moeten worden getoetst. De fractie zal zich gaan beraden op een motie of het stellen van schriftelijke vragen aan het college.

   Reageren Sieta Koet-Minis,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
e.koet-minis@raad-amersfoort.nl

 


Krantenartikel na raadsbesluit (foto: Sieta Koet-Minis)