Tijdens de raadsvergadering van 19 december 2023 sprak raadslid Dillian Hos dit statement na aanleiding van het raadgevend referendum van 22 november jongstleden.
Dillian Hos: "De uitslag van referendum is bekend. Het Amersfoort Panel heeft zich ook uitgesproken en geeft inzicht in overwegingen die inwoners hebben laten meetellen. Zorg over de kosten valt op. Zorg over mantelzorgers en ander bezoek ook. En niet onverwacht, we wisten dat eigenlijk wel, in de wijken in het noorden van onze stad is het enthousiasme niet groot.
Onze fractie was en is voorstander van ander parkeerbeleid als antwoord op de problemen die Amersfoort op te lossen heeft. We begrijpen goed dat het voorstel dat er ligt, een grote stap is. Een te grote stap wellicht als je niet dagelijks de volgeparkeerde stoepen ziet, zelf geen woning zoekt of nu nog niet ervaart hoe het verkeer vastloopt als we zonder ingrijpen blijven doorgroeien.
Dat vraagt om aanpassing van het voorstel, zodat het én een oplossing biedt voor de genoemde problemen, én een antwoord geeft op geuite zorgen. GroenLinks kiest ervoor om met beleid - en met het al beloofde overleg per wijk - door te gaan met dit nieuwe parkeerbeleid maar…. eerst aan de slag te gaan met de wijken waar de parkeeroverlast nu al groot is, of wordt zodra we daar gaan bouwen. Want bouwen moeten we. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn te lang. Om nog maar niet te spreken over twintigers die nog thuis wonen en in hun eigen stad kansloos zijn op de woningmarkt. Om zo veel mogelijk woningen te kunnen bouwen, komt er een lage parkeernorm. Wijken in de buurt van het bouwproject zullen we met dit nieuwe beleid beschermen tegen parkeeroverlast. Zij mogen niet de dupe worden van de bouw om de hoek.
Dit betekent dat de wijken in het noorden later aan de beurt zullen zijn. Veel later. Tenzij we eerder problemen zien ontstaan, dan zullen we eerder het gesprek met de wijk aangaan.
Het college moet de stad in om met bewoners te praten over hoe hun wijk leefbaar blijft en welke rol de auto daar nog kan spelen. Dat gesprek is essentieel, daar moet het college ook snel mee beginnen en daarom zetten we nu door. We geven vast een aantal kaders mee. We beperken de kosten van de eerste vergunning tot dertig euro per jaar. Zo blijft het bezit van een auto ook voor mensen met een lager inkomen die afhankelijk zijn van een auto, financieel te doen. Het is immers niet de bedoeling om met dit beleid vervoersarmoede te creëren. De auto voor de rijken. Verder willen we dat het college een goede regeling ontwerpt voor mantelzorgers. We dienen daarover met een aantal andere partijen voorstellen in.
Wat ons betreft gaat het college nu snel aan de slag. Hup de wijken in en met bewoners in gesprek. Dan ontstaat maatwerk en daar is iedereen bij gebaat."