De opvang voor daklozen kan het beste op haar huidige locaties blijven. Dit is de conclusie van het college van burgemeester en wethouders na een uitgebreide zoektocht. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om de Kleine Haag aan te wijzen als definitieve 24-uurs opvang van alcoholverslaafde daklozen. Ook stelt het college voor om de de opvang van daklozen aan het Smallepad voort te zetten. Deze locatie wordt dan uitgebreid met nachtopvang en winteropvang.

Daklozenopvang
Daklozen zijn vaak op straat terecht gekomen door een combinatie van problemen die zij zelf niet op kunnen lossen. De gemeente wil de leefomstandigheden van deze mensen verbeteren. Daarnaast krijgen zij professionele hulp bij het oplossen van hun problemen. Zo krijgen zij weer perspectief op een normaal leven. Een bijkomend voordeel van goede opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen is dat de overlast op straat vermindert. In de zoektocht naar geschikte locaties voor opvang van daklozen en alcoholverslaafde daklozen zijn de locaties Kleine Haag en Smallepad onderzocht op basis van 10 door de gemeenteraad vastgestelde toetsingspunten..

Kleine Haag
De opvang aan de Kleine Haag voldoet op de meeste criteria, zoals grootte, bereikbaarheid, beheersbaarheid, sociale omgeving en aan- en afvoerwegen. Ook zijn er in de buurt geen andere voorzieningen die een veiligheidsrisico of overlastrisico met zich meebrengen. De locatie scoort minder goed op ‘ligging’ door geluidsoverlast voor de directe buren. Inmiddels is wethouder Bert Lubbinge (zorg, welzijn) in gesprek met de omwonenden en opvanginstelling Victas over het terugdringen van de geluidsoverlast.

Smallepad
De opvang aan het Smallepad heeft zich bewezen voor daklozenopvang en biedt voldoende waarborgen voor de veiligheid en leefbaarheid. De locatie kan worden uitgebreid met nachtopvang en winteropvang zonder dat dit verkeerstechnische of andere belemmeringen oplevert. Ook scoort het Smallepad zeer gunstig wat betreft ligging, sociale omgeving en beheersbaarheid. Bij de inspraakavonden in 2012 was er ruim voldoende draagvlak onder de omwonenden. Het college verwacht niet dat dit draagvlak bij voortzetting en uitbreiding afneemt.

Buurtbeheergroepen
Om het contact tussen buurt en opvanginstelling goed te laten verlopen is voor de Kleine Haag en voor het Smallepad een buurtbeheergroep actief. Hierin zitten buurtbewoners, vertegenwoordigers van Victas (Kleine Haag) en Kwintes (Smallepad), de politie en de gemeente. Beide buurtbeheergroepen hebben een buurtbeheerplan opgesteld. Daarin staan afspraken over omgevingsbeheer en naar welk telefoonnummer omwonenden kunnen bellen als zij overlast ervaren. Zo nodig worden deze buurtbeheerplannen aangepast aan de nieuwe situatie.

Bron: Nieuwsbericht Gemeente Amersfoort, 10 april 2013.

   Informatie Gemeente Amerfoort: Daklozenopvang    Reageren Erik van Vliet,
fractie GroenLinks Amersfoort,
e.vanvliet@raad-amersfoort.nl