Onlangs hebben bewoners­initiatieven de koppen bij elkaar gestoken en het Bewoners Web Amersfoort opgericht. Het is een netwerk­organisatie van betrokken Amersfoorters en hun basis­organisaties die actief zijn op terreinen van zorg, welzijn, onderwijs, arbeidsmarkt, bewoners­economie, kunst en cultuur. Het Web presenteert zich onafhankelijk van politieke partijen en onafhankelijk van gevestigde professionele belangen. Wel stelt het Web zich open voor gesprek met de politiek en de instellingen. Aan de oprichting hebben ook GroenLinksers, PvdA'ers en SP'ers meegedaan.

 

Transformatie, transities en de terugtrekkende overheid

Zoals duidelijk is bij de Transformatie van het Sociale Domein trekt de Rijksoverheid zich in hoog tempo terug van een belangrijk deel van de zorg en arbeids­bemiddeling. De gemeente moet die rol zien over te nemen met veel minder geld. Al eerder werd er zwaar op de sociale werkplaatsen bezuinigd en ook op het welzijnswerk. Daarnaast wordt ook de rol van het speciaal onderwijs gelimiteerd. Gemeenschappelijk kenmerk van al die transities en bezuinigingen is dat de overheid steeds meer verantwoordelijkheden afstoot. Burgers moeten het gaan doen en ook een steeds groter deel van de rekening betalen. Dat gaat, aldus Bewoners Web, niet lukken als je de burger daarbij niet een grote rol in de regie geeft. In de praktijk wordt de stem van de burgers nauwelijks gehoord en is de rol van de bewoners in beleidsvorming ver onder de maat. Kijk maar hoe de STIP uitgerold wordt over de stad. Het Web is opgericht om in die situatie verandering te brengen en actieve bewoners een kans te geven om hun rol te kunnen spelen.

Hoe gaat het Web aan het werk?

Het Web is een open netwerk­organisatie waarbinnen plaats is voor alle actieve Amersfoorters en hun organisaties die actief zijn op terreinen als zorg, welzijn, onderwijs, arbeidsmarkt, bewoners­economie, kunst en cultuur. Het Web speelt geen vertegenwoordigende rol, maar brengt mensen bij elkaar die belangen delen. Er is een kerngroep van vijf mensen actief die coördinerende werkzaamheden verricht, activiteiten organiseert en voor de wereld buiten het Web aanspreekpunt is. Daaromheen functioneren kringen van mensen en groepen waar het Web contact mee onderhoudt en die nauw betrokken zijn bij het werkterrein van het Web, zoals actieve wijkgroepen en bewoners­initiatieven.

Welke taken neemt het Web op zich?

  • Onder de aandacht brengen van een volwaardige invulling van de regierol van burgers in de transformatie­processen bij de gemeente.
  • Belangenbehartiging samen met actieve bewoners en burger­initiatieven door ongevraagd de gemeente en/of professionele instellingen te adviseren.
  • Bevordering van actieve burger­participatie door, bij voorkeur in opdracht van gemeente en/of instellingen, het initiatief tot die participatie te nemen.
  • Op verzoek van actieve burgers het bevorderen van burger­participatie die kwaliteits­verhogend werkt, door middel van onderlinge en externe advisering en (bij)scholing.
  • Het bevorderen van het debat over de betrokkenheid van burgers bij de transformatie en de transities door middel van het oprichten van een debateer-website, bijeenkomsten e.d.

Mensen die contact zoeken met het Bewoners Web kunnen contact leggen met Daan Vosskühler (vosskuhler@gmail.com) of Roel Mulder (roelmulder@casema.nl)

 

Rapportage van Dick van de Velde en Nelleke Dumoulin,
aanwezig bij de oprichting van Bewoners Web Amersfoort,
op 4 juli jongstleden in wijkcentrum 't Middelpunt.