Edgar werd een jaar of tien geleden lid van GroenLinks omdat het complete verhaal hem aansprak, en dat is sindsdien niet veranderd. "De visie van GroenLinks bestaat niet uit een reeks losse ideeën, maar vormt een samenhangend geheel, dat duidelijk gericht is op het nastreven van een betere wereld."

“ De visie van GroenLinks-PvdA bestaat niet uit een reeks losse ideeën, maar vormt een samenhangend geheel, dat duidelijk een betere wereld nastreeft. ”

Ook in de huidige samenwerking met de PvdA ziet hij de wil om groene ambities waar te maken. Daarvoor zullen heel wat bureaucratische hindernissen en operationele uitdagingen zullen moeten worden overwonnen, weet hij. “Tussen groene en circulaire dromen, staan lineaire wetten in de weg, en onduurzame bezwaren’’, mijmert hij vrij naar Willem Elschot.

Met de trein naar Zuid-Europa

Hoewel hij in zijn werk vooral op duurzaamheid gericht is, trekken ook andere beleidsterreinen in het GroenLinks-PvdA verkiezingsprogramma zijn aandacht. Als eerst benadrukt Edgar de toewijding van GroenLinks om het Europese treinnetwerk te verbeteren. Toevallig bevindt hij tijdens zich tijdens dit gesprek in een trein naar Zuid-Europa, op weg naar een vermicomposteer-symposium. De uren vertraging zijn zeker iets waar goed beleid een einde aan zou moeten maken, maar gaven hem wel mooi de tijd om het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA eens te bestuderen. "Er staan duidelijke standpunten in waar ik het mee eens ben”, stelt hij vast. "Het past bij wie ik ben."

Basisbanen: meer dan alleen geld verdienen

Een tweede punt dat zijn aandacht trok, is het plan om basisbanen in te voeren. Die moeten zinvolle arbeidsmogelijkheden bieden aan iedereen, ongeacht hun positie op de arbeidsmarkt. Dat sociale aspect speelt ook in zijn StadsWormerij een belangrijke rol. Het bedrijf biedt mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een kans. "Werken is veel meer dan alleen geld verdienen", weet Edgar. "Het geeft structuur aan je leven en het is voor mensen belangrijk om een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren." Daar kan de overheid zeker bij helpen. "De lokale overheid kan zorgen voor lokale kleur, maar landelijke coördinatie is nodig om zulke basisbanen echt van de grond te krijgen."

Al met al is hij over de gezamenlijke lijst van GroenLinks en PvdA positief gestemd. Hij omarmt de sociaaldemocratie van de PvdA en beschouwt die partij als een waardevolle medestander op de weg naar positieve verandering. En de lijsttrekker, Frans Timmermans? "Hij lijkt me een toffe rood-groene peer, die veel vertrouwen uitstraalt."

Meer weten over de doelen van GroenLinks-PvdA? Dit filmpje vertelt de standpunten in één minuut.

Op de campagnesite vind je een link naar de 'zweeflijn' waar je met je vragen terecht kunt.