Neem de fiets en het openbaar vervoer als uitgangspunt voor bereikbaarheid. Bouw niet in het buitengebied. En kies voor de maat en schaal van Amersfoort. Het zijn enkele van de zeven aanbevelingen voor een duurzame en levendige stad Amersfoort. De aanbevelingen zijn dinsdag­avond 12 april aangeboden aan Simone Kennedy, de vice­voorzitter van de gemeenteraad van Amersfoort. De speerpunten zijn opgesteld door de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA) en de Natuur en Milieu­federatie Utrecht (NMU).

Structuurvisie 2030
De gemeente Amersfoort ontwikkelt een nieuwe ruimtelijke structuurvisie. Daarin wordt vastgelegd hoe Amersfoort er in 2030 uit zou moeten zien. Volgens SGLA en NMU biedt deze structuurvisie kansen om Amersfoort te ontwikkelen tot een duurzame, levendige stad.

Bouwtempo matigen
Zo zouden de NMU en de SGLA graag zien dat bijvoorbeeld het tempo van bouwen wordt gematigd om de kwaliteit te handhaven. Ook wordt gepleit voor het bouwen binnen de stad, aansluitend bij de wensen en mogelijkheden vanuit de wijken zelf. Er zijn nog mogelijkheden bij bijvoorbeeld de Wagenwerkplaats (aansluiten bij Soesterkwartier), het oostelijk deel van de Isselt (transformeren tot woon-werkgebied), en bedrijventerrein De Hoef (met name het deel bij station Schothorst). Het benutten van leegstaand vastgoed zoals kantoren is ook een mogelijkheid. De NMU en de SGLA vinden dat Vathorst-West niet bebouwd moet worden, en wijzen ook andere mogelijke uitbreidingsplannen af.

Participatie
Zowel de SGLA als de NMU maken deel uit van de participatiegroep die de gemeente Amersfoort heeft opgezet. De organisaties vinden het goed dat de gemeente maatschappelijke organisaties en burgers op deze manier de kans geeft mee te denken met de ontwikkeling van de stad. Als koepelorganisaties met een groen hart laten de SGLA en de NMU ook graag een eigen geluid horen. Daarom is de `groene` visie op de toekomst van de stad beschreven in 7 speerpunten voor een duurzame en levendige stad.

Bron: NMU Nieuwsbrief, 28 april 2011

   Links www.nmu.nl www.sgla.nl