De vier grootste fracties in de gemeenteraad hebben overeenstemming bereikt over een nieuw coalitieakkoord. Na twee weken onderhandelen hebben VVD, PvdA, D66 en GroenLinks afspraken gemaakt over verbetering van het sociaal beleid, meer aandacht voor jongeren, onderwijsaanbod, cultuurversterking, de versterking van de economie, ontwikkeling van groenfuncties en duurzaamheid. Donderdag 14 februari worden het akkoord en de kandidaat-wethouders gepresenteerd aan de stad.
Formateur
De coalitie is tot stand gekomen op een politiek moeilijk en instabiel moment. Op 4 december 2012 werd het toenmalige college demissionair na een vertrouwenscrisis tussen twee fracties. Volgens formateur Jan van Bergen is dat vertrouwen tijdens de constructieve gesprekken volledig hersteld. "Fracties waren bereid om 'over hun schaduw heen te stappen' om een stabiel stadsbestuur mogelijk te maken", aldus Van Bergen.
Hoofdlijnen
De coalitie wil onder meer Steun- en Informatiepunten vestigen in de wijken en enkele activiteitencentra overeind houden, mits hiervoor draagvlak bestaat bij inwoners en organisaties. Ook biedt de coalitie een sociaal vangnet voor inwoners die getroffen worden door de crisis. Verder zijn afspraken gemaakt over de toekomst van de Westelijke Ontsluiting en een groen bestemmingsplan voor het Beekdal. Er komt geen grootschalige investering in het stadhuis. Wel investeert de coalitie in jongerenbeleid, cultuur en versterking van het groen in de stad. Daarnaast wil de coalitie meer aandacht voor het bedrijfsleven in de stad en komt er een ruimere openstelling voor detailhandel en horeca, ook op zondag.
Financiën
De stad krijgt te maken met een nieuwe bezuinigingsopgave van 8 miljoen in de komende jaren, toch wil de coalitie (financiële) ruimte voor nieuw beleid en investeringen in de stad en haar inwoners. Hiervoor is financiële dekking gevonden. Onderzocht moet worden of een discussie over gemeentelijke taken en eigen inzet van inwoners en organisaties kan leiden tot het ontlasten van de gemeentebegroting.
Bestuurscultuur
De coalitie wil een bestuur neerzetten dat vertrouwen krijgt van de Amersfoorters. Inwoners en organisaties moeten gehoord worden en er moet met hen worden samengewerkt. Maatwerk en eigen verantwoordelijkheid zijn daarbij belangrijke uitgangspunten, maar de coalitie biedt ook een vangnet voor inwoners in moeilijke situaties. Ook wil de coalitie de band met buurgemeenten, regiogemeenten, de provincie en waterschappen versterken voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken en te decentraliseren taken.
College
Het college van burgemeester en wethouders bestaat uit zeven personen. De VVD en PvdA leveren elk twee wethouders die samen 1,5 functie invullen en D66 en GroenLinks hebben elk één wethouder. In totaal telt het college dus vijf voltijds wethoudersplaatsen. De verantwoordelijkheid voor de zware portefeuilles Westelijke Ontsluiting en Vathorst wordt gedeeld door twee wethouders.
Vervolgstappen
PvdA en D66 organiseren bijeenkomsten om hun leden te informeren over de hoofdlijnen van het principe-akkoord en instemming te vragen voor deelname aan deze coalitie.
Kandidaat-wethouders
Op donderdag 14 februari om 17:00 uur lichten vertegenwoordigers van de vier fracties het onderhandelingsresultaat toe tijdens een bijeenkomst in De Observant, Stadhuisplein 7 in Amersfoort. De kandidaat-wethouders worden dan ook gepresenteerd.
Raadsvergadering
Tijdens de raadsvergadering van 26 februari bespreekt de gemeenteraad het akkoord en staat de benoeming van de wethouders geagendeerd.
Bron: Nieuwsbericht Gemeente Amersfoort, 12 februari 2013.
Nieuws Informateur: coalitie VVD, PvdA, D66 en GroenLinks Beoogde coalitie en hoofdlijnen van afspraken Reageren Hiske Land,fractievoorzitter GroenLinks,
a.land@raad-amersfoort.nl