Voor je het weet, rijd je er voorbij, het lommerrijke straatje Slaagseweg gelegen in Hoogland-West. De eeuwenoude boerderij Breevoort komt al snel in zicht. De boerderij is al sinds 1856 in bezit van de familie Tolboom. Ik parkeer mijn auto op de daarvoor bestemde groenstrook. Jos Tolboom komt mij al tegemoet. 'Hallo Sieta, welkom, de koffie staat al klaar'. Op deze mooie plek vindt vandaag een bijeenkomst plaats over dierenwelzijn in Amersfoort en Omstreken.

Deze bijeenkomst heeft tot doel te inventariseren wat de stand van zaken is op dit ogenblik en daaruit voortvloeiend te kijken waar er nog ruimte is voor verbetering. GroenLinks-wethouder Cees van Eijk is gespreksleider.

In de grote vergaderzaal, gelegen boven de stallen, heb je aan alle kanten zicht op de plek waar 700 geiten hun domicilie hebben. Er is veel veranderd sinds mijn laatste bezoek. In de stal staat nu een voercarrousel. Alle geiten krijgen een passende hoeveelheid voer per dag, afgestemd op de hoeveelheid melk die ze geven. Ze zijn de hele dag in de gelegenheid porties voer op te komen halen in de carrousel zodat niemand iets tekort komt. Een fascinerend gezicht.

Intussen zijn de meeste deelnemers gearriveerd. Aan tafel zitten politici van de VVD, BPA en GroenLinks, Regina van der Meij (Milieu­defensie), Ineke Winkel (IVN Amersfoort werkgroep duurzaamheid), Marian Berg (Centrum voor Natuur- en Milieu­educatie), Peter Coenen (Kinderboerderij de Vosheuvel), Bas Meijer (voorzitter Dierenbescherming) en Willem van der Stelt (projectleider Stedelijke Ontwikkeling en Beheer).

Cees van Eijk opent het gesprek en geeft Willem van der Stelt het woord. Willem legt uit dat in 2008 een inventarisatie heeft plaats­gevonden van het dierenwelzijns­beleid. De verantwoordelijkheid voor het beleid dierenwelzijn is nu neergelegd bij de afdeling milieu, de uitvoering van het beleid bij de afdeling stedelijk beheer, aldus Willem. De eind­verantwoordelijkheid dierenwelzijn is neergelegd bij één portefeuille­houder.

Bas Meijer informeert desgevraagd over het onlangs geopende Dieren­beschermings­centrum Amersfoort (DBCA) en meldt dat het een wettelijke taak is dieren met een potentiele eigenaar zoals honden, katten en knaagdieren op te vangen. Bas zegt trots te zijn op het onlangs geopende DBCA, het vlaggenschip onder de dierencentra in Nederland. Het complex is duurzaam gebouwd. De biogas­installatie wekt energie op uit o.a. houten pallets. Gebruik van kattenbak­korrels zijn (nog) niet toegestaan omdat dit een afvalproduct betreft. 'In 2012 is een samenwerkings­overeenkomst getekend met de gemeente Amersfoort waarmee het DBCA op prestatie­contract wordt afgerekend. Dit betekent dat het DBCA een vergoeding ontvangt op basis van daadwerkelijke geleverde prestaties. Er valt nog veel te winnen, het DBCA heeft een regio­functie. Op termijn zullen wij gaan fuseren met de afdeling Eemland en Zeist en één dierenbescherming vormen: Dierenbescherming Utrecht. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers. Hierdoor kunnen meer dieren rekenen op een nieuw baasje en een veilig thuis.'

Cees van Eijk: 'Hoe kan het ingezette beleid rondom dierenwelzijn verder vorm gegeven worden?' Ineke Winkel noemt Platform Amersfoort Duurzaam. Dit platform verbindt maatschappelijke organisaties die op hun manier al bezig zijn met het verduurzamen van de leefomgeving. Onlangs zag ze een tuinier met een tank het onkruid­verdelgingsmiddel round-up over zijn land sproeien. Tot 2018 zal het middel niet worden verboden lees ik op internet. In de gemeente Amersfoort wordt het onkruid in de openbare ruimte weggebrand of geborsteld. Ineke Winkel noemt vervolgens 033GROEN, een groen coöperatief in oprichting die groen- en voedsel­projecten in de stad beheert coördineert en stimuleert in nauwe samenwerking met spelers in de wijk (bedrijven, bewoners, gemeente, groene coöperaties, woning­coöperaties, welzijns­organisaties, zorg­verzekeraars en ZZP-ers). Marian Meijer stelt dat een groot gedeelte van de huidige generatie kinderen niet wordt opgevoed met biologische kennis. Hoe bereik je die doelgroep? De twee aanwezige leden van de VVD vinden het belangrijk dat Dierenwelzijn van het geitenwollen­sokken-imago af komt.

Cees van Eijk: 'Noem eens succesvolle groene projecten met een directe relatie naar dieren? Wat zijn successen en wat kan beter?' Een rondje levert het volgende resultaat op: Vosheuvel, Park Schothorst, Elisabeth-locatie, het Waterwingebied en Hoogland-West, groene ontmoetings­plaatsen op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid waarbij gebruik wordt gemaakt van initiatieven van en samenwerking met de stad. In het Soesterkwartier is het aantal verwilderde katten sterk afgenomen door het succesvolle TNR programma (Trap Neutralize and Return). Dit beleid is erop gericht verwilderde katten te vangen, te steriliseren en terug te plaatsen. In park Randenbroek komen zes soorten vleermuizen voor.

Wat kan beter? De verkoop van dieren in tuincentra en dierenwinkels blijft Bas Meijer een doorn in het oog. Marian Berg geeft aan dat vele kleinschalige houders van paarden, ezels, schapen of geiten denken dat een schuilstal niet mag. De gemeente kan in bestemmings­plannen vastleggen dat het plaatsen van deze stallen is toegestaan. Schriftelijke vragen van GroenLinks in 2010, circussen met wilde dieren te weren, heeft niet tot een verbod geleid omdat dierenwelzijn formeel geen afwijzingsgrond voor een vergunning is. GroenLinks zal opnieuw pleiten dat geen vergunning wordt afgegeven voor vermaak met dieren in circussen. Als het aan GroenLinks ligt zal ook het bijen­beleid verder vorm worden gegeven.

De gemeente Amersfoort kan een verbindende schakel vormen door in samenwerking met de sector stedelijke ontwikkeling en beheer (SOB) een platform te bieden om dierenwelzijn te verbinden met de huidige visie op natuur, duurzaamheid en milieu­beleid. Een thematische aanpak aan de hand van een uitvoerings­programma biedt een uitgelezen kans om nu door te pakken.

   Reageren Sieta Koet-Minis,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
e.koet-minis@raad-amersfoort.nl