Op de eerste twee dinsdagavonden in november vergadert de gemeenteraad van Amersfoort over de Begroting 2011-2014 en de Nota bezuinigingskader 2012-2014. Op 2 november was de behandeling per programma. GroenLinks had 15 moties en amendementen voorbereid, onder andere voor echt duurzame inkoop, kleine waterkracht, hulp voor Heemtuin Liendert en de titel Fairtrade Gemeente. Op 9 november wordt er debatteerd en worden er besluiten genomen.

 

De moties en amendementen van de fractie van GroenLinks Amersfoort zijn gegroepeerd naar de nieuwe begrotings­indeling. De moties en amendementen zijn beschikbaar als PDF.

Begroting 2011-2014
Nota bezuinigingskader 2012-2014

1. Algemeen bestuur en public affairs

2. Veiligheid en handhaving

3. Stedelijk beheer en milieu

Het College wil bezuinigingen zoeken in technische maatregelen en het verlagen van het onderhouds­niveau van de openbare ruimte. GroenLinks vindt dit teleurstellend en weinig creatief, zeker door het gebrek aan visie op bewoners­participatie. Bewoners moeten met wijkoverleggen worden betrokken bij onderhoud en beheer van de openbare ruimte. Parallel hieraan kunnen hiervoor budgetten worden afgesplitst. Over deze wijkaanpak komen we met een motie.

Een groot winstpunt van het coalitie­akkoord is de holistische toepassing van het begrip duurzaamheid, als balans tussen ecologie, economie en maatschappij. Het is goed om te zien dat het milieubeleid van Amersfoort stevig staat. We kijken vooruit naar het nieuwe programma Duurzaamheid. Amersfoort heeft nog steeds een flinke slag te maken om op koers te komen voor klimaat­neutraliteit in 2030. De realisatie van de milieu­programmering vergt de komende jaren een extra financiële inspanning. Die extra inspanning willen wij leveren, omdat de omslag naar een groene, duurzame economie ook in het licht van de huidige crises die investering waard is. Dit is geen rekening die we bij toekomstige generaties neer kunnen of mogen leggen!

Wij zijn erg bezorgd over de context waarin dit duurzaamheids­streven vorm moet krijgen. Is Amersfoort met de beperkte middelen en invloed die een gemeente heeft, in staat weerstand te bieden tegen het beleid van de nieuwe regering, die de klimaat­crisis ontkent en zo goed als geen milieu­beleid heeft? Het maakt het een extra grote uitdaging om in een tijd van bezuinigen en politieke tegenwind toch stappen in de goede richting te zetten. We wensen het college hierin dan ook veel sterkte en wijsheid toe, en we zullen met enkele moties voor duurzame maatregelen komen.

2010 is het jaar van de biodiversiteit, en daarom willen we ook een lans breken voor de zwaar verwaarloosde Heemtuin Liendert. De gemeente moet het voortouw nemen om, samen met bewoners en andere spelers in de buurt, deze zeer soorten­rijke heemtuin op te knappen en in ere te herstellen.

4. Zorg, welzijn en wijkontwikkeling

Het integraal benaderen van zorg en welzijn is noodzakelijk voor het invullen van de bezuinigingen. Deze moeten vooral worden gerealiseerd door doelmatiger werken en door het slechten van schotten tussen welzijns­organisaties en maatschappelijke medespelers.

"Van vangnet naar trampoline" is goed, maar degenen die niet uit het vangnet kúnnen komen, mogen niet lijden onder een focus op degenen die dat wel kunnen.

De bezuinigingen moeten worden gevonden in de apparaat­kosten en mogen niet de mensen treffen. Als voorbeeld noemen we de WMO. Aanvragen voor voorzieningen worden vaak gedaan door mantelzorgers die al overbelast zijn. Voor de uitputtende formulieren moeten veel gegevens worden verzameld. Mensen worden heen en weer gestuurd tussen artsen en het Servicebureau Gemeenten. De consulent hiervan is afhankelijk van toestemming van andere afdelingen. Het ingewikkelde traject duurt vaak een jaar. Door formulieren te vereenvoudigen, dubbelingen te voorkomen en het aantal beslis­schijven te verminderen, zijn besparingen mogelijk, waarbij tegelijk de dienst­verlening wordt verbeterd. Een voorbeeld van zo'n dubbeling is bijvoorbeeld dat een rolstoel bij het service­bureau moet worden aangevraagd, waarna een aparte aanvraag bij de parkeer­service nodig is voor een parkeerkaart. Met ook weer een afzonderlijke medische keuring. Een bezuiniging ligt voor het oprapen.

Kortingen vanuit het rijk willen wij niet zomaar 1 op 1 doorvertalen. Hierin moet altijd naar het effect op onze dienstverlening worden gekeken.

Op het gebied van integratie een vraag: hoe houden we, gezien het regeer- en gedoog­akkoord, de doelstellingen en activiteiten voor dit begrotings­onderdeel overeind?

In veel programma's is sprake van een buurt- en wijkgerichte benadering. Het College­programma is ambitieus op het vernieuwen van de bestuurs­cultuur met gericht beleid op buurten en wijken. Dit willen wij met een motie meer handen en voeten geven. Op welke manieren gaat het College wijken betrekken bij het ontwikkelen van samenwerkings­mogelijkheden binnen programma's?

5. Onderwijs

6. Sport

7. Ruimtelijke ontwikkeling

In de missie van het onderdeel 'ruimtelijke ontwikkeling' ontbreekt naast ruimte voor wonen, werken, voorzieningen en recreëren, ruimte voor voedsel­voorziening, water­berging en natuur. Dit zijn essentiële onderdelen, die aan de missie moeten worden toegevoegd. Is het college bereid deze toevoeging door te voeren?

Onder "Wat willen we bereiken" wordt bij de optimale ruimtelijke kwaliteit geen aandacht geschonken aan de intrinsieke waarde van natuur. Deze betreft immers geen humano­centrische waarde die wordt afgemeten aan menselijke zaken als beleving, nut en bruikbaarheid. Is het college bereid deze natuurwaarde toe te voegen? En wat bedoelt het college met de term "toekomstwaarde"?

Onderdeel 'groene stad': in 2011 wordt er in het kader van het biodiversiteits­plan een uitgebreide 'stand van de natuur' gepubliceerd. Wij zijn erg benieuwd wat de investeringen in de groen­blauwe structuur hebben opgeleverd in termen van biodiversiteit. Het is goed ook in dit opzicht doelen te stellen in het begrotings­onderdeel 'Groene stad'. In de nota Biodiversiteit wordt gemeld, dat er een monitorings­plan wordt gemaakt om de natuur in Amersfoort te volgen. Hier zijn ongetwijfeld ook indicatoren uit af te leiden. Is de wethouder bereid om vanaf de volgende begroting doelen en indicatoren voor het ecologische aspect van de groen­blauwe structuur op te nemen?

Bij de effect­indicatoren voor Amersfoortse landschappen staat voor het Bosgebied Zuid-West een realisatie van 62% in 2006, wat boven het streven voor 2011 is. Is het niet tijd om een nieuwe meting te doen, en waarom zijn de streef­waarden voor dit punt niet opgehoogd? Neemt het college hier een voorschot op het dalen van de recreatieve waarde door eventuele infra­structurele maatregelen voor de westelijke ontsluiting?

8. Mobiliteit

9. Cultureel klimaat

10. Economie en wonen

11. Werk en inkomen

12. Financiën en belastingen

 

Toelichting 2 november 2010

Amendement Duurzaam inkopen: dit amendement herstelt een fout in de begroting, die duurzaam inkopen beperkt tot 'gekozen productgroepen'.

Motie Fairtradegemeente: in Amersfoort is onlangs een Werkgroep Fairtrade­gemeente van start gegaan. Wij willen dat de gemeente zich hierbij aansluit.

Motie Heemtuin Liendert: een stukje verborgen Amersfoort dat steeds verder verwoekert, terwijl omwonenden graag vor het onderhoud zouden willen zorgen. Wij willen dat mogelijk maken.

Motie Kleine waterkracht: we vragen het college de mogelijkheden voor kleine waterkracht in Amersfoort te onderzoeken, bijvoorbeeld door stroom­opwekking bij de sluizen in het Valleikanaal.

Motie Woningisolatie: regelmatig horen we klachten van huurders dat ze hun doorwaai­woning willen isoleren, maar hierin door de huiseigenaar worden tegengewerkt. Wij willen dat de gemeente samen met de corporaties woning­isolatie op initiatief van huurders mogelijk gaat maken, door aansluiting bij de initiatieven die er bestaan voor woning­isolatie voor mensen met een koopwoning.

Amendement Natuur en ecologie: het programma RO in de begroting heeft een blinde vlek voor natuur en natuurwaarde. Met dit amendement willen we deze humano­centrische blik verruimen.

Motie Ecologische indicatoren: al tijdens de vorige periode hebben we geprobeerd om ecologische indicatoren voor het succes van de groen­blauwe structuur in de begroting op te nemen. Dit werd toen te duur geacht. Nu kunnen we aansluiten op het biodiversiteits­plan en het bijbehorende monitoring­plan om toch de ecologie in de begroting op te nemen, naast humano­centrische doelstellingen als 'belevingswaarde' en 'recreatief gebruik'.

 

Toelichting 9 november 2010

Amendement Duurzaam inkopen: Reden wijziging: de frase "voldoen aan" is vervangen door "meewegen", aangezien "voldoen aan" zou betekenen dat alles volledig aan de eisen moet voldoen. Dit is praktisch niet mogelijk, wat reden was voor bezwaren van het college.

Motie Heemtuin Liendert: Ingetrokken. Dit voorstel komt te vroeg. Wij wachten eerst af of het initiatief zonder hulp van de grond kan komen, bijvoorbeeld met behulp van het buurtbudget.

Motie Fairtradegemeente: Reden wijziging: het college vreest dat deze motie meer capaciteit kost. Daarom is in samenwerking met de mede-indiener tot een andere tekst gekomen, waarbij de consequenties eerst in beeld worden gebracht.

Motie Kleine waterkracht: Ingetrokken. We nemen aan, dat dit onderwerp bij het programma Duurzaamheid zal worden betrokken. We trekken de motie nu in ten faveure van de met een raadsmeerderheid ingediende motie voor het komen tot een concreet pad naar klimaat­neutraliteit.

Motie Woningisolatie: Reden wijziging: het college heeft toegezegd in overleg te treden met de woningcorporaties. Graag willen wij rond de behandeling van de Woonvisie ingelicht worden over het resultaat hiervan, zodat op dat moment eventuele verdere stappen kunnen worden ondernomen.

Amendement Natuur en ecologie: Reden wijziging: het college heeft verzocht het woord "voedselvoorziening" te verwijderen. Hierin zijn we aan het college tegemoet gekomen.

Motie Ecologische indicatoren: Reden wijziging: duidelijk te maken dat het hier niet gaat om het ontwikkelen van (kostbare) nieuwe indicatoren, maar om het overnemen van indicatoren uit het biodiversiteitsplan en het daaraan gekoppelde monitoringplan.

 

 

   Nieuws Statement GroenLinks over Begroting 2011    Links De Raad: agenda 2 november 2010 De Raad: agenda 9 november 2010 Bezuinigingen gemeente Amersfoort    Reageren Erik van Vliet, raadslid GroenLinks Amersfoort, e.vanvliet@raad-amersfoort.nl