Wij hebben de ambitie dat Amersfoort in 2030 een CO2-neutrale gemeente is. We weten allemaal dat daar geen aardgas bij past. De gemeente stelt al plannen op om van de bestaande aardgasleidingen af te komen. Maar tegelijkertijd worden er nog steeds nieuwe woningen aangesloten op het aardgasnet. Stedin kondigt in zijn eigen stukken al aan dat het hier ongelukkig mee is.

En dan komt een viertal bewonersgroepen: Duurzaam Soesterkwartier, Duurzaam Amersfoort Zuid, Duurzaam Nieuwland en Amersfoort Geeft Energie met de oproep: gemeente neemt u alstublieft uw verantwoordelijkheid. En dan past het dat we dan onze verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat we zo snel als redelijkerwijs mogelijk er geen nieuwe aansluitingen meer komen.

Wat is nu de reden dat we dit niet standaard doen?

Technisch kan het. Al in de jaren '80 werden woonwijken aardgasloos uitgevoerd. Leidsche Rijn is grotendeels aardgasloos. Ook in Vathorst is een buurt aardgasloos. De alternatieven zijn: groen gas, een collectieve voorziening of een all-electric oplossing. Financiële belemmeringen zijn er ook niet meer. De meerkosten van een warmtepomp boven een cv-ketel worden in de maandlasten goedgemaakt. Bovendien is het financieel niet uit te leggen aan mensen dat ze binnen 10 tot 15 jaar hun woning zullen moeten verbouwen om van de hoge temperatuur-leverende cv-ketel over te kunnen stappen naar de lagetemperatuurleverende warmtepomp.

De belemmeringen zijn bestuurlijk-juridisch van aard. Afwijken van de aansluitplicht kan door middel van een warmteplan en dat is een reeds bekend pad. Maar steeds vaker zijn nieuwbouwwoningen wijken all-electric en dat is bestuurlijk nog een wat minder betreden pad. Maar het kan. Het kon in Rijswijk, het kon in Gorinchem.

Laten wij in Amersfoort ook aantonen dat wij het kunnen. Daarom heb ik namens GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie, SP, CDA en Amersfoort2014 de motie Aardgasloos ingediend en deze is unaniem aangenomen!

Astrid Janssen