Conny Kooijman voelde zich als kind niet geaccepteerd. Toen zij opgroeide als meisje met een verstandelijke beperking in een groot gezin, vonden haar ouders het niet nodig dat Conny een leven buitenshuis kreeg. Maar ze ging weg bij haar ouders en werd een echte vechter.

Omdat ze gehoord wilde worden, werd Conny lid van een politieke partij. Eerst van de PvdA, maar toen die de sociale werkplaats in haar woonplaats Amstelveen sloot, ging ze daar weg, “omdat ze niet aan ons dachten”. Ze sloot zich aan bij GroenLinks, want deze partij zet zich in voor sociale onderwerpen én het milieu. En dat het belangrijk is om het milieu te beschermen had ze al gemerkt. 

Actie

“In Amstelveen had ik vaak een zere keel, want dat ligt onder de rook van Schiphol. Daarom werd ik lid van Milieudefensie”. Dat is een organisatie die actie voert voor een beter milieu. Ook Conny werd dus actievoerder: “Dan deed ik een gasmasker op, voor de show.” In 1992 was ze een van de oprichters van de landelijke organisatie die opkomt voor en door mensen met een beperking, de LFB. “Ik vond het jammer toen ik moest stoppen omdat ik met pensioen ging.” 

Thuis bij GroenLinks

Nu zet Conny zich in Amersfoort in voor ouderen en mensen met een beperking. Ook bij GroenLinks vertelt ze wat voor hen belangrijk is. “Ik voel me ook thuis bij GroenLinks. Ik vind het gezellige mensen en kan goed met ze samenwerken. Ze vinden dat het van waarde is wat ik inbreng.” Samen met de lijsttrekker van GroenLinks Amersfoort, Astrid Jansen, maakte ze een verkiezingsprogramma in begrijpelijke taal. “Mensen met een beperking krijgen heel veel informatie niet mee, maar dit kunnen ze wel lezen. Het is nog wel veel tekst, maar we wilden geen informatie weglaten.”

Bij deze verkiezingen zijn er vijf extra toegankelijke stembureaus waar mensen met beperkingen makkelijk kunnen stemmen; ook daar heeft Conny over meegedacht. “En de Observant wordt een dag lang een prikkelarm stembureau. Maar ik vind het geluid daar eigenlijk te hol.”

Conny weet echt hoe het is om een beperking te hebben

Daarom is het dus zo belangrijk dat iemand als Conny mee kan doen in de politiek. Zij weet echt hoe het is om een beperking te hebben. Ze weet niet alleen veel over verstandelijke beperkten, maar onder andere doordat haar vriendin lichamelijk beperkt is, weet ze daar óók veel van. En ook voor ouderen komt ze op. “De nieuwe stadsbussen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor mensen met een rollator, want die zijn niet gelijkvloers. En de Plusbus, voor ouderen, gaat naar plekken die alleen geschikt zijn voor gezonde ouderen, met goeie benen!”

Ook als Conny niet in de gemeenteraad komt, zal ze blijven meepraten met GroenLinks over dingen die voor senioren en mensen met een beperking belangrijk zijn. “Ik hoop dat er méér mensen met een beperking in de politiek gaan en in de gemeenteraden komen. Er wordt heel veel over hen beslist. Ze moeten zelf ook mee kunnen praten.”

Het prikkelarme stembureau:

Op 16 maart in de Observant, van 10 tot 12 uur en van 13 tot 17.00 uur.

Dit stembureau is bedoeld voor mensen die in alle rust hun stem willen uitbrengen, bijvoorbeeld mensen met autisme en dementie.

Weten waar de andere extra toegankelijke stembureau’s zijn?

https://www.amersfoort.nl/bestuur-en-organisatie/to-3/extra-toegankelijke-stembureaus.htm