In de bijna acht jaar die Hiske in de raad zat, pakte ze met hart en ziel vele onderwerpen aan en maakte zij zich alom geliefd in de stad. Ze maakte zich sterk voor armoedebestrijding, cultuur in Amersfoort, onderwijs en burgerinitiatieven zoals de weggeefwinkel en de natuurtuin. Ook was ze een van de drijvende krachten bij de bestuurlijke vernieuwing in de raad en onze stad en heeft zij - voor een groot deel ook achter de schermen, gestreden voor het behoud van de culturele broedplaats de WAR.

Bij haar afscheid als raadslid in 2017 roemde Frans Prins, inmiddels oud-fractievoorzitter en huidig bestuurslid, Hiskes stijl: “Ze houdt altijd haar hoofd koel, zoekt verbinding tussen partijen en kijkt naar het grote plaatje. Dat was ontzettend waardevol voor onze fractie, voor de raad, en voor Amersfoort.”

Veel onderwerpen lagen Hiske na aan het hart. In haar eigen woorden: “In elk geval cultuur­participatie – voor alle inwoners van de stad. Onderwijs en onderwijs­huisvesting, opdat alle Amersfoortse kinderen in hun wijk goed onderwijs krijgen en ook kennismaken met de diversiteit van de samenleving. Jongeren betrekken bij hun eigen stad en inspelen op hun behoeften aan sport en uitgaan. En een sterke en hechte fractie die een positieve bijdrage levert aan de leefbaarheid in de stad.”

Hiske kwam maart 2010 als nieuwkomer in de gemeenteraad. GroenLinks kwam dat jaar in de coalitie en leverde een wethouder, waardoor zij direct ook als fractievoorzitter in het diepe werd gegooid. Een rol die zij met verve vervulde, zeker gezien de turbulentie van die periode, zie ook het interview dat zij gaf bij haar afscheid van de raad in 2017: https://amersfoort.groenlinks.nl/nieuws/hiske-land-treedt-terug-als-raadslid.

Naast het raadslidmaatschap vervulde Hiske verschillende andere functies, waaronder die van voorzitter van het presidium.

Hiske was een alom zeer gewaardeerd fractielid van GroenLinks, tot zij in 2017 besloot wegens persoonlijke redenen terug te treden.

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en Hiske verdween zeker niet volledig uit de politiek en het cultureel/maatschappelijke veld. Zij maakte onder meer deel uit van onze kandidatencommissie en was voor huidige nieuwkomers bij GroenLinks altijd beschikbaar als warm, luisterend oor en voor advies. Ook is zij altijd actief gebleven voor verschillende culturele organisaties.

Hiske was actief als voorzitter van Amnesty en kwam in 2005 als actievoerder van de Basis is Boos (voor betere onderwijshuisvesting) in aanraking met de lokale politiek. Vanuit de toenmalige fractie kwam de vraag of zij zich verkiesbaar wilde stellen, maar op dat moment was dat voor haar – druk “met kroost en heftige baan” – nog te vroeg. Vijf jaar later was zij er helemaal klaar voor. “Ik heb Amersfoort zien veranderen en ben daar erg enthousiast over,” zei zij destijds. “Maar er zijn nog steeds onderwerpen waar ik me druk over maak.”

Haar raadswerk combineerde Hiske met een baan in de culturele sector. In de raad heeft zij zich van meet af aan ingezet voor duurzaamheid - zo maakte zij zich járen geleden al hard voor het isoleren van sociale huurwoningen en een vuurwerkverbod. Ook op sociaal gebied liet Hiske van zich horen; zo streed zij onder meer tegen armoede en voor gelijke kansen: “Dat we ervoor zorgen dat kinderen die in armoede leven, gesteund en gestimuleerd worden én kansen krijgen.”

Trots was Hiske op “de grote groep vrijwilligers die zich met ziel en zaligheid inzetten voor Amersfoort: bij de festivals, in theaters, musea, bij het Gilde, de Waterlijn. En op kunstenaars die op hun manier kleur en kracht geven aan de stad en in de wijken.”

Wij gaan haar missen.