In veel woonhuizen in Amersfoort is asbest verwerkt. Recentelijk werd dat nog eens benadrukt door de perikelen met de asbestdaken in Jericho/Jeruzalem. Het Rijk is nu gekomen met verscherpte regels. Doel is in 2024 alle asbestdaken te hebben verwijderd. Dit gaat hoge kosten met zich meebrengen, maar biedt ook kansen voor duurzame ontwikkeling.

 

Als een woning­corporatie voor een fikse investering in huurwoningen staat, is de eerste optie vaak om de vaak oude huizen te slopen en er iets nieuws neer te zetten. De corporatie als project­ontwikkelaar. Voor de huurders en de stad is het echter vaak beter om de asbest­renovatie aan te grijpen voor het uitvoeren van een algehele renovatie. Met eenvoudige ingrepen is het energie­label en het woongenot sterk te verbeteren. Muurisolatie, dubbel glas en een moderne eHR-ketel verdienen zich snel terug, en kunnen makkelijk worden aangebracht nu de huurders toch al tijdelijk hun huis uit moeten. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de woningen betaalbaar blijven voor die huurders: de totale woonlasten zouden zelfs omlaag moeten kunnen.

Naast deze maatregelen, die toch al noodzakelijk zijn om de klimaat­doelen te halen, is het relatief goedkoop om bijvoorbeeld zonnecellen op het nieuwe dak te plaatsen of een zonneboiler te installeren.

Kortom, GroenLinks ziet in de asbest­renovatie een gouden kans voor milieu­maatregelen, en hoopt van harte dat de woning­corporaties deze met beide handen aangrijpen.

 

   Nieuws Asbestbeleid in Amersfoort ter discussie    Reageren Erik van Vliet,
raadslid GroenLinks,
e.vanvliet@raad-amersfoort.nl