De groeiende stad, de inclusieve stad, de duurzame stad.
De drie grote opgaven. Hoe laat je een stad groeien en maak je haar tegelijkertijd duurzamer en zorg je dat iedereen mee kan doen? GroenLinks is tevreden over veel zaken die we samen met andere partijen in de raad konden realiseren. Partijen in én vaak ook buiten de coalitie.
Een grote opgave was en is wonen. Op ons initiatief kwam er een Deltaplan wonen.
Dit Deltaplan heeft z’n vruchten afgeworpen: we wilden 1000 woningen per jaar bouwen en dat lukt. In 2020 zijn 1175 woningen gerealiseerd en ook in de eerste helft van 2021 werden al ruim 700 woningen opgeleverd. De hoogbouwvisie biedt kaders voor de bouw. Daarmee zijn we er nog niet. Daarover straks meer.
Zorg en ondersteuning.
We hebben geïnvesteerd om de zorg en ondersteuning voor onze inwoners toegankelijk en betaalbaar te houden. Denk bijvoorbeeld aan extra personeel voor de wijkteams en investering in praktijkondersteuners die een lichtere vorm van hulp kunnen bieden aan wie hieraan genoeg heeft.
Het belang van ervaringsdeskundigheid is op de kaart gezet. Ervaren inwoners worden nu betrokken bij de totstandkoming van beleid, monitoring en aanbestedingen. De zorg voor kinderen is dichterbij huis georganiseerd. Zo kunnen we sneller problemen signaleren en oppakken.
Bestaanszekerheid en inclusiviteit
De bestaanszekerheid is verbeterd: armoede-regelingen worden ruimhartig toegepast. We zijn blij met het Amersfoortse schuldenbeleid dat mensen met schulden, rust en ruimte biedt om het leven weer goed op de rails te krijgen. Een belangrijk onderwerp voor GroenLinks is ook inclusiviteit. Met de anti-discriminatie agenda, de regenboogagenda, het gestaag werken aan de toegankelijkheid van de stad en het afschminken van Zwarte Piet hebben we goede stappen gezet. Wij Amersfoort.
Leefbaarheid en duurzaamheid
In de stad zijn onze keuzes voor leefbaarheid en duurzaamheid terug te zien. De binnenstad werd autoluw, de fietsvoorzieningen verbeterden met behulp van de 5 miljoen die we in het coalitieakkoord hebben vrijgemaakt en de stad vergroende. Een duurzame koers is ingezet. We hebben goed in kaart gebracht wat er nodig is om in onze eigen energie te voorzien en we zijn hard bezig om uit te werken hoe we dat gaan doen.
Gelukkig zijn er veel enthousiaste inwoners met duurzame initiatieven die hier graag hun steentje aan willen bijdragen. Daarnaast is het eerste Amersfoortse zonnepark aan de Maatweg ook een feit en zal het tweede snel gebouwd worden.
Naast opwekken is er ook veel aandacht voor besparen. We helpen onze inwoners hun woning te verduurzamen met voorlichting, de gratis energiebox en subsidies.
Amersfoort wordt steeds meer circulair. Door de steeds verdere uitrol van omgekeerd inzamelen zien we het scheidingspercentage omhoog gaan. Een goede eerste stap naar afvalvrij. Verder zijn we blij dat we stadsbreed papierverspilling kunnen gaan verminderen door het invoeren van de ja-ja sticker.
Voorzitter, ik kan nog wel even doorgaan maar laat ik dat niet doen.
Zijn we dan tevreden nu? Nee. Een zeker ongeduld is GroenLinks niet vreemd. We hebben gezien dat we door lef te tonen, samen te werken en soms ook de moeilijke beslissingen te durven nemen, we ver kunnen komen. Het grondwerk is gedaan.
Uitdagingen liggen er echter nog genoeg.
De stad groeit door. De woningopgave blijft enorm. Het zal niet alleen lastig worden om al die woningen te realiseren, het is vooral zaak te zorgen dat die huizen in de juiste handen terechtkomen. We leggen strenge eisen op aan private ontwikkelaars om minimaal 55% sociale en middeldure woningen te bouwen. Daarmee zijn we één van de meest ambitieuze gemeenten van het land en zoeken we de randen op van het haalbare.
Dit is echter noodzakelijk, want de woningnood is simpelweg te groot om voor minder dan het maximaal haalbare te gaan. Opkoopbescherming is keihard nodig.
Wonen is een recht en eerste levensbehoefte en gaat altijd boven het belang van speculanten die vooral veel geld willen verdienen aan de woningnood van anderen. Wij zullen blijven vasthouden aan het nemen van dit soort maatregelen. Ook onze voorzieningen voor cultuur en sport moeten verder meegroeien en zijn wachtlijsten in de zorg nog niet opgelost.
Als het gaat om een leefbare en duurzame stad, dan zien wij de Stadsring graag autoluw en daar hebben we al initiatief in genomen. Laten we daar eens wat ervaring mee gaan opdoen.
We willen de openbare ruimte teruggeven aan voetgangers, fietsers, spelende kinderen en sporters. Daar moet nog veel gebeuren.
Voor de energietransitie hebben we hulp van het rijk nodig, maar we werken in Amersfoort gestaag door aan de verdere voorbereidingen.
Uitdagingen zijn er voor de toekomst nog genoeg.
Een belangrijke uitdaging is ook de betaalbaarheid.
Er is de afgelopen jaren veel werk verzet, maar we hebben dit te vaak moeten financieren met geld uit de reserves. De financiële situatie van onze stad is niet slecht te noemen, maar we hebben structureel te weinig middelen om de grote opgaven mee aan te pakken.
Voorzitter, tot slot.
Met idealen, realisme en optimisme heeft GroenLinks in deze jaren een bijdrage willen leveren aan onze stad. Als voorzitter van de fractie mag ik hier staan. Ik kijk met trots terug en met enthousiasme vooruit. Als je iets wil, kan het. Samen met anderen.
Met twee fantastische wethouders, die verbinding en vasthoudendheid mooi combineren en bergen werk hebben verzet. Met een fijne fractie. De passie van Youssef El-Messaoudi, de scherpte van Jeroen Bulthuis, de verbindende kwaliteiten van Linda van Tuyl, de onovertroffen inhoudelijke kennis van Tanika Scherbinski, de kritische noot van Ida Bromberg en de bevlogenheid van Bram Leeuwenkamp hebben wij onze bijdrage geleverd.
Samen met mensen in de stad, samen met anderen in de raad en het college. En nu door, er is nog genoeg te doen.