Op dinsdag 1 maart wordt in de raad een 'koersnota' besproken om te komen tot een nieuw Verkeer- en Vervoerplan (VVP) voor de lange termijn. Volgens GroenLinks ademt dit college­voorstel veel te veel "auto" uit. Er staat letterlijk dat er gestreefd wordt naar ruimte voor groei in auto­mobiliteit, maar de stad Amersfoort komt bij toename van rijdende en stilstaande auto's helemaal vast te zitten. Eigenlijk is dat nu al het geval in verschillende delen van de stad, gezien alle auto's die op de stoep geparkeerd worden. GroenLinks vindt dat we onze kop niet in het asfalt moeten steken, maar vol moeten inzetten op fiets en OV. De fractie gaat daarom een wijzigings­voorstel indienen.

 

Amendement GroenLinks bij Koersnota Verkeer- en Vervoerplan 2011-2030

Indieners overwegen:

  • dat de koersnota aangeeft dat er gestreefd wordt naar ruimte voor groei in automobiliteit
  • dat volgens de koersnota onze stad blijft worden geconfronteerd met een toenemend aantal rijdende en stilstaande auto's
  • dat er een grens is aan de opnamecapaciteit van Amersfoort van auto's
  • dat deze grens in Amersfoort al op veel plaatsen bereikt is
  • dat hierom verdere toename van autogebruik ontmoedigd moet worden
  • dat een duidelijke keuze voor fiets en openbaar vervoer de prioriteit moet hebben boven de auto

En stellen het onderstaande amendement voor:

De raad van de gemeente Amersfoort besluit:

De ambities op gebied van verkeer en vervoer vast te stellen en bij de uitwerking van het Verkeer en Vervoerplan de Koersnota als inspiratiebron te beschouwen, met dien verstande dat de tekst van ambitie 4 zoals genoemd in het raadsvoorstel als volgt luidt (doorgehaalde tekst vervalt, tekst in cursief wordt toegevoegd):

1.7 Ambitie 4: Mobiliteit om trots op te zijn – Positieve benadering van bewust mobiliteits­gedrag

In het verleden is geprobeerd om mobiliteits­gedrag aan te passen. De insteek hierbij was het beperken van keuzes of onmogelijk maken van gedrag. Dat past niet meer in deze tijd. Tegelijkertijd is duurzaam mobiliteits­gedrag noodzakelijk om bij te dragen op de gemeentelijke doelstelling voor de CO2-reductie in 2030.

We willen mensen aanspreken op eigen verantwoordelijkheid en bewustmaken van de gevolgen van het eigen mobiliteits­gedrag. Mobiliteit om trots op te zijn is duurzaam en maakt de gemeentelijke doelstelling mogelijk om in 2030 CO2-neutraal te zijn. We streven naar toename van gebruik van de fiets door optimaliseren van het Amersfoortse fietspaden netwerk en toename van gebruik van een efficiënt openbaar vervoer.

In onze stad wonen diverse doelgroepen, die zich al milieu­bewust in het verkeer gedragen of bereid lijken dat te doen. Wij zien daarom goede mogelijkheden om met deze doelgroepen gebieds­gericht experimenten te doen; als we de automobiliteit daarmee kunnen beïnvloeden, willen wij zo'n experiment breder uitzetten in de stad, met goede communicatie. Uitgangspunt bij deze gedrag­verandering is de positieve benadering. Het gaat om het bieden van goede alternatieven en verleiden tot een duurzamer gedrag. Laat zien dat het anders kan, en motiveer mensen om een alternatief te kiezen. En maak daarbij ook gebruik van de kracht van de stad, door inwoners en bedrijven zelf de mogelijkheid te bieden om met experimenten te komen.

Frans Prins,
Lubbertus Brugge,
GroenLinks Amersfoort.

 

   Links Collegevoorstel Koersnota Verkeer- en Vervoerplan (6.97 MB) Amendement GroenLinks Koersnota Verkeer- en Vervoerplan (59.9 KB)    Reageren Frans Prins, raadslid GroenLinks Amersfoort, f.prins@raad-amersfoort.nl Lubbertus Brugge, buitengewoon fractielid GroenLinks, l.brugge@raad-amersfoort.nl