Samen met D66 organiseerden we op 3 december een gesprek in de gemeenteraad over deze kwestie. Fietsersbond, Wandelnet en Onbeperkt Amersfoort schoven als gasten aan tafel en presenteerden menig voorbeeld van hoe het nu gaat en hoe we het dus niet willen. Esther Döll (Onbeperkt Amersfoort) deelde hoe zij als verkeersdeelnemer met een visuele beperking bij zo’n omleiding geen idee heeft hoe ze dan moet lopen. De Fietsersbond grossiert in voorbeelden van situaties waarin er te weinig aan de fietser wordt gedacht. Voorbeelden fietsersbond langzaam verkeer in de knel
Wethouder Bijlholt en zijn adviseurs vertelden hoe er geen opvolging is, als een vergunning is verleend voor bijvoorbeeld onderhoud aan de riolering, vervangen van kabels en leidingen, bouw van woningen of evenementen waarvoor de weg dichtgaat. Bij dergelijke gebeurtenissen moet een verkeersplan worden gemaakt, dat vooraf wordt beoordeeld. Daarbij wordt niet getoetst op hoe lang de weg dicht moet of hoeveel ruimte een aannemer mag nemen voor zijn werk. En: Er is geen controle op hoe er door een bouwer of aannemer wordt omgegaan met de afspraken.
Vertegenwoordiger Wim van den Boogaard van Wandelnet pleitte ervoor om bij de aanbesteding van een opdracht of de vergunningverlening, aannemers vooraf eisen mee te geven over hoe moet worden omgegaan met het belang van langzaam verkeer. Is het werk bijvoorbeeld al bijna klaar, dan kunnen afzettingen al verplaatst worden om zo voetgangers er weer langs te laten. Het zit bij aannemers niet tussen de oren om zo te denken, zei hij. Wij denken dat hij gelijk heeft en dat het zinvol is om meer eisen te stellen vooraf. Dat gecombineerd met betere controle tijdens het werk.
Het begint met een verandering in het denken. Bij herinrichting van de stad wordt tegenwoordig vanuit het STOMP-principe gedacht: eerst Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, deelMobiliteit, dan pas de Privé-auto. Dat principe zien wij ook graag terugkomen bij de keuze wat er bij werkzaamheden wordt afgesloten. Dat kan niet overal, maar wel vaker. Soms kan best een autorijbaan dicht om plek te maken voor langzaam verkeer, maar dan zijn er extra kosten voor veiligheidsmaatregelen. Aannemers kunnen dat meenemen in hun prijs.
En nu? Wethouder Bijlholt en zijn adviseurs zien ook graag verbetering. ‘Geeft u mij maar nieuwe kaders’, vroeg Bijlholt. Op verzoek komt hij in januari nu met een notitie over wat de raad dan precies zou moeten vaststellen. Wordt dus zeker vervolgd.
In de knel? Laat het ons weten!
Zit jij ondertussen in de knel als voetganger of fietser? Meldt het ons! Stuur een foto naar fractie.groenlinks@amersfoort.nl en vertel wat er misgaat en hoe het wat jou betreft beter kan.