Met trots presenteren we de Amersfoortse Klimaatkadernota. Deze is gezamenlijk ingediend door alle raadsfracties en dus ook unaniem aangenomen! In de klimaatkadernota gaat het niet om het geld, maar om het verminderen van de Amersfoortse CO2-uitstoot. 

 

De opdracht aan het college is deze klimaatkadernota om te zetten in een jaarlijks op te stellen klimaatbegroting. Want het doel is duidelijk: in 2030 wil Amersfoort CO2-neutraal zijn. Maar hoe weten we dat we echt ons doel bereiken? Daarvoor is inzicht nodig in de effecten van ons beleid. Bovendien is het een zaak van lange adem. Want van verwarming op aardgas bijvoorbeeld stap je niet zomaar af. We moeten echt samen met bewoners, energieleveranciers en netwerkbedrijven kijken naar de alternatieven. Er is al aardig wat geld vrijgemaakt in de financiële kadernota voor beleid en projecten voor het verminderen van de CO2-uitstoot van de stad. Nu nog zorgen voor goede en doelgerichte invulling daarvan. Dat doen we met een complete aanpak. 

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur gebruikt een indeling in vier sectoren voor de analyse van ons energieverbruik. Wij willen die vierdeling ook gebruiken. Tegelijk weten we dat we op het onderdeel procestechnologie als gemeente zo weinig invloed hebben dat we deze verder buiten beschouwing laten. We focussen dus op drie onderdelen: verwarming van gebouwen, verkeer en electriciteit. 

  • Verwarming van gebouwen: dit is de lagetemperatuursverwarming van woningen, kantoren en ander vastgoed. Momenteel gebeurt dit vrijwel geheel met aardgas. Om klimaatneutraal te worden, is het belangrijk dat er minder warmte verloren gaat en dat de toegevoegde warmte niet meer van fossiele bronnen (aardgas) komt.
  • Verkeer: ons gemotoriseerd verkeer heeft een eigen brandstofcel die gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Om klimaatneutraal te worden is het nodig dat we kiezen voor minder gemotoriseerd. En waar het wel gemotoriseerd is, gaan we voor elektromotoren of brandstofcellen met hernieuwbare brandstoffen.
  • Elektriciteit: dit is de elektriciteitsvoorziening voor onze apparatuur. Hoewel we steeds meer apparatuur gebruiken, wordt deze steeds energiezuiniger. Om klimaatneutraal te worden, is het nodig dat we kijken naar mogelijkheden voor opwekking en opslag van duurzame energie en naar mogelijkheden voor besparing van elektriciteit.