Ze was al eens in Amersfoort geweest tijdens de campagne van de Tweede Kamerverkiezingen en wilde graag nog eens langskomen om in gesprek te gaan over klimaat. Want ze maakt zich zorgen over de rechts-populistische verkiezingsuitslag en het feit dat de klimaatwetenschap door deze partijen lijkt te worden genegeerd.
Suzanne benadrukte dat er bij veel mensen een gevoel van ‘radicale onzekerheid’ heerst. Door een steeds meer terugtrekkende overheid in de afgelopen dertig à veertig jaar werden veel verantwoordelijkheden overgelaten aan de markt en werden burgers meer gezien als consumenten, waardoor het gevoel van burgerschap verdween. Mensen raakten hiermee ook het gevoel van controle over hun omgeving kwijt.
De klimaatcrisis, crises in de wereldpolitiek en de terugtrekkende overheid hebben allemaal bijgedragen aan deze ‘radicale onzekerheid’. Het gevoerde klimaatbeleid heeft trouwens niet meegeholpen bij het verhelpen van daarvan. Burgers worden binnen hierin namelijk vaak aangesproken als consument en er is niet consequent gekozen voor eerlijke klimaatoplossingen, vindt Suzanne.
Hoe bouwen we verder aan een sterke rood/groene beweging die wel antwoord kan bieden? Volgens Suzanne moeten we focussen op drie elementen:
- Klimaatrechtvaardigheid: een beleid waarin een combinatie van rood (dus sociaal) en groen meer verplicht wordt.
- Veel meer inzetten op publieke oplossingen, waarbij we collectief publieke middelen inzetten. Het is essentieel dat de overheid de regie neemt en op grote schaal ingrijpt.
- Inzetten op het ‘heroveren van het burgerschap’. We moeten burgerbetrokkenheid veel beter borgen dan we nu doen.
Tijdens het gesprek was ook veel ruimte voor vragen en daar werd door velen gretig gebruik van gemaakt.
Wil je de volgende keer ook bij zo’n bijeenkomst aanwezig zijn?
Houd dan goed onze site in de gaten, of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Dat kan door een mailtje te sturen naar amersfoort@groenlinks.nl