De Nederlandse bevolking wordt er zich meer en meer van bewust dat duurzaamheid en innovatie van groot belang zijn. Urgenda.nl is een actie-organisatie die zich hier voor in zet. In samenwerking met JoinThePipe.org wordt aan alle gemeenten gevraagd om een kraanwater­tappunt te plaatsen in het kader van de Dag van de Duurzaamheid op 11-11-11.

De non-profit organisatie JoinThePipe.org zet zich in voor een eerlijke verdeling van schoon drinkwater over de hele wereld. Door middel van inzet van duurzame plastic flesjes in de vorm van een water­pijpleiding, willen zij spreekwoordelijk de langste water­pijpleiding bouwen en daarmee water­projecten financieren in ontwikkelings­landen. Daarnaast levert deze organisatie ook kraanwater­tappunten. GroenLinks vraagt aan het college van B&W of zij bereid is om in het kader van de Dag van de Duurzaamheid een tappunt in Amersfoort te realiseren.

De Nederlandse bevolking drinkt tegenwoordig bijna 1 (één) miljoen liter flessenwater per dag. De productie en (internationaal) vervoer van flessenwater belasten het milieu tot duizend maal meer. De hiervoor benodigde wegwerp flesjes belanden als afval in het milieu.

JoinThePipe.org levert duurzame flesjes, waarmee van de opbrengst, behalve nieuwe kraanwater­tappunten, water­projecten in de derde wereld worden gefinancierd. Belangstellenden kunnen een aantal flesjes per jaar afnemen. Bij een afname van 100 stuks over een periode van 5 jaar, wordt daarmee ook een tappunt gefinancierd. Daardoor wordt het gebruik van wegwerp­flesjes drastisch beperkt. Bovendien is het drinkwater van Amersfoort van zeer goede kwaliteit.

Een kraanwatertappunt (zowel indoor als outdoor), inclusief donatie aan een water­project in een ontwikkelingsland kost 2500 euro per stuk. Aangezien het tappunt niet op elektriciteit werkt zijn er geen bijkomende elektriciteits- en/of onderhouds­kosten. JoinThePipe.org heeft een samenwerkings­verband met Vitens. Dit waterleiding­bedrijf steunt het initiatief en sluit kosteloos de tappunten aan in hun verzorgingsgebied.

Als voorbeeld noemt GroenLinks-raadslid Sieta Koet de zes tappunten die inmiddels in Utrecht zijn geplaatst. Deze zijn mede door sponsoren tot stand gekomen. In Amsterdam zijn er ook meerdere tappunten gefinancierd door verschillende bedrijven.

Raadslid Sieta Koet is van mening dat Amersfoort een gemeente is die bij uitstek geschikt is om meerdere waterpunten te realiseren. GroenLinks heeft door middel van schriftelijke vragen over dit onderwerp, het college gevraagd het goede voorbeeld te geven door in Amersfoort op een prominente plaats een watertappunt te faciliteren.

   Informatie www.jointhepipe.org www.urgenda.nl    Reageren Sieta Koet-Minis,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
e.koet-minis@raad-amersfoort.nl