In het coalitie­akkoord van maart 2013 is o.a. opgenomen dat er ruimtelijke mogelijkheden worden gezocht voor initiatieven van stads­landbouw. Medio mei 2013 hebben Ontwikkelings­bedrijf Vathorst en Stichting Stadsboerderij Amersfoort een contract gesloten om de komende drie jaar een aantal braak­liggende bouw­terreinen in Vathorst te gebruiken voor stads­landbouw.

"Momenteel ben ik druk bezig met het rooien van aardappelen in de wijk Vathorst. Volgende week woensdagmiddag 28 augustus zou ik jullie graag willen uitnodigen even (of wat langer?) mee te helpen aardappelen te rapen. Gezellig samen aan het werk en tegelijk even kijken waar de aardappelen (en straks ook pompoenen en suikermais) nu vandaan komen?" De aanhef van een mail van de enthousiaste EEMSTAD-boer Wytze Nauta.

Er liggen zes fietsen in het weiland. Een kleine tractor trekt de eenrijige rooier door de grond. De aardappels worden daardoor naar de oppervlakte gebracht en door zoon Julian (15 jaar) met een vork over de grond verspreid. Even verder raapt een klein ploegje jongens en één meid, op de knieën, de aardappels op.

Terwijl hij het zweet van zijn voorhoofd wist zegt Wytze: "Ik produceer in de stad. Ik heb nu voedsel dat rechtstreeks uit de stad komt, dichterbij kan het niet, bijna geen Food Miles zo. Als dat geen streekvoedsel is?" Food Miles of het Nederlandse woord voedsel­kilometers is een concept waarmee met behulp van stickers duidelijk wordt gemaakt hoeveel kilometers producten zoals groente, fruit en andere levensmiddelen hebben afgelegd voordat ze in de winkel liggen.

Boer Wytze heeft op de twee hectare land, behalve een halve hectare aardappels, 1000 planten pompoenen en 5000 planten suikermais geplant. De oogst aan aardappels zal ongeveer 10.000 kg bedragen. Hij verwacht wel 1000 oranje en groene pompoenen te kunnen oogsten.

Hij zet deze oogst nu te koop via bestaande kanalen in Amersfoort zoals bij het Voedsel­collectief De Koppelpoort, Natuur­boerderij De Brinkhorst, Boerderijwinkel van Heerlijkheid Groot Weede en De Natuurwinkel aan de Leusderweg. Er wordt tevens nagedacht om in het centrum van Vathorst, via een lokale handelaar een plek op te zetten om lokale producten te verkopen en een verkoopplek in de Nieuwe Stad te realiseren.

Op een ander stuk grond in Vathorst heeft Wytze op 2,5 hectare grond graan geteeld en gisteren geoogst. De opbrengst is vijf ton graan, maar is door het vele onkruidzaad er doorheen nog niet droog genoeg om te verwerken. Het graan ligt nu te drogen in een grote loods van De Nieuwe Stad, gelegen op het terrein van de voormalige Prodent-fabriek.

Wil je meer weten over het bedrijf van boer Wytze Nauta, kijk dan op www.eemstadboerderij.nl.

Sieta Koet

   Reageren Sieta Koet-Minis,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
e.koet-minis@raad-amersfoort.nl