De treurwilg in de tuin van Landhuis Schothorst staat te pronken met zijn groengele kleur van het vroege voorjaar. Op het gazon, aan de achterzijde van het landhuis wordt een baby verschoond. Een laatste bezigheid voordat het stel de picknick­spullen in de kinderwagen legt. Ik hoor de kraaien krassen en hanen kraaien. Kinderen zijn op zoek naar padden in de sloot, het is immers de tijd voor de paddentrek. Het is prachtig weer.

Het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) heeft vandaag, 20 maart, de schenkers van opgezette dieren, in de gelegenheid gesteld om deze dieren persoonlijk te komen overhandigen. Voor de containers staat een tentje opgesteld, waarop een aantal opgezette dieren staan te pronken.

'Wat leuk dat je er weer bent, kijk eens wat een aanwinst,' zegt hij glunderend. Er zijn ook dieren bij die er niet meer zo goed uitzien en hij wijst naar een marter die een gedeelte van zijn tandjes heeft verloren. 'Maar het is al fijn dat er gehoor is gegeven aan de oproep om opgezette dieren in te brengen zodat onze collectie weer langzaam wordt opgebouwd, vervolgt hij enthousiast. Te midden van vogels, waaronder diverse uilensoorten, staat een opgezette das. Nu zie je pas hoe groot zo'n dier is.

Ik word voorgesteld aan Renée van Assem, beleidsmedewerkster Milieu van de gemeente Amersfoort. 'De dieren worden nagekeken op ongedierte en tijdelijk opgeslagen in een droge ruimte, die wij als gemeente tijdelijk ter beschikking hebben gesteld, zodat insecten geen kans krijgen om de opgezette dieren aan te tasten.' Eenieder die een dier heeft ingebracht krijgt een gratis toegangskaart voor Naturalis. Dit Nederlands Centrum voor Biodiversiteit (NCB) verleent medewerking om de collectie aan te vullen, die zal gaan bestaat uit dieren die hier in de omgeving voorkomen,' aldus Renée.

Een preparateur is bezig met het opzetten van een ekster. Hij snijdt aan een mal van kunststof, die gezien de vorm, bedoeld is om het lijfje op te vullen.

'Ben je al in de NME-mobiel geweest?' vraagt Rob.

'Nee', antwoord ik.

'Kom maar mee'.

Naast de tent staat een houten keet op wielen waar op staat: 'CNME dat zijn wij''. De keet is opgepimpt; in camouflagekleuren worden duurzame activiteiten uitgebeeld. In de keet staan twee flat screens opgesteld. Je kunt foto's bekijken van 1830 tot heden en een filmpje van jezelf opnemen met een boodschap voor het CNME. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Wat zal hier staan in 2013? Een duurzaam, volgens de laatste stand van de techniek, gebouwd centrum, waar niet alleen de jeugd, maar ook het duurzaam ondernemen een plaats dient te krijgen, zo vertel ik de kijkers. Het NME-mobiel zou ook uitstekend dienst kunnen doen in Vathorst.

Voordat ik weer naar huis ga, laat Rob de zojuist ingebracht aanwinsten zien, een snip en een kerkuil. 'Mooi hè, gisteren zag ik nog twee snippen in het struikgewas, hier op het terrein. Ik hoop dat ze hier gaan broeden. Hun paringsdans is zo mooi,' zegt Rob terwijl hij met zijn armen golvende bewegingen maakt.

Sieta Koet

   Reageren Sieta Koet-Minis,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
e.koet-minis@raad-amersfoort.nl