Recentelijk verwierp de Centrale Raad van Beroep het hoger beroep van de gemeenten Vlaardingen, Rotterdam en Roermond. Deze uitspraak betekent dat Turkse immigranten, op basis van een associatie­verdrag tussen de Europese Unie en Turkije, niet verplicht zijn tot het afleggen van een inburgerings­examen. Deze uitspraak roept veel vragen op over wat dit betekent voor de Amersfoortse situatie. Daarom stelden raadsleden Özcan en Brugge van GroenLinks schriftelijke vragen aan het College van B&W.

Vraag 1:
Hoeveel Turkse immigranten doorlopen momenteel in onze gemeente een verplicht inburgerings­traject?

Antwoord vraag 1:
238

Vraag 2:
Hoeveel Turkse immigranten zijn opgeroepen maar nog niet gestart met een inburgerings­traject, en welke gevolgen heeft de uitspraak voor deze groep?

Antwoord vraag 2:
In totaal zijn 315 Turkse inwoners opgeroepen. 291 mensen nemen niet deel of hebben niet deelgenomen aan een traject. Zij hebben een handhavings­beschikking gekregen waarin de inburgerings­plicht en de handhavings­termijn is opgenomen. 24 mensen bevinden zich nog in de intake-fase. Gevolg van de uitspraak is dat deze mensen niet meer inburgerings­plichtig zijn en niet meer onder het handhavings­regime van de Wet Inburgering vallen. Indien iemand toch nog wil inburgeren, kan dit als vrijwillig inburgeraar. Voor het verkrijgen van het Nederlanderschap blijft het behalen van het inburgerings­examen echter een voorwaarde.

Vraag 3:
Wat gaat deze uitspraak betekenen voor de Turkse immigranten die opgeroepen zijn en al wel zijn gestart met een inburgerings­traject?

Antwoord vraag 3:
Ook deze groep mensen is niet meer inburgerings­plichtig, maar iedereen mag het traject gewoon voortzetten. De overeenkomst wordt in dat geval ongewijzigd voortgezet. Dat leidt ertoe dat de desbetreffende inburgeraars hun verkregen rechten en een vergoeding bij het slagen behouden. Handhaving in de vorm van boetes of anderszins is uiteraard niet meer aan de orde.

Vraag 4:
Wat betekent deze uitspraak van de Centrale Raad van Beroep voor het Amersfoortse inburgerings- en nieuwkomers­beleid?

Antwoord vraag 4:
Nu de inburgerings­plicht er voor Turkse inwoners niet meer is, kunnen zij gewoon inburgeren als vrijwillige inburgeraar. Deze uitspraak heeft dan ook geen invloed op ons inburgerings­beleid waarbij iedereen die wil inburgeren, mag inburgeren en dat wij individueel maatwerk bieden. Uit het onlangs gepresenteerde onderzoek naar integratie en inburgering blijkt dat Amersfoortse inburgeraars zeer gemotiveerd en enthousiast zijn over de inburgering en dat dit een belangrijke prestatie is van de wijze waarop aan de inburgering uitvoering gegeven wordt. Wij blijven iedereen die gebaat is bij een taalen participatie­traject en die hiervoor als inburgeraar in aanmerking komt oproepen om zolang het nog kan, want de middelen nemen gestaag af, hieraan vrijwillig deel te nemen. Dat geldt ook voor Turkse inwoners, waarvan op dit moment 51 mensen deelnemen aan een vrijwillig inburgerings­traject.

Vraag 5:
Hoe, wanneer en op welke wijze wil het College gaan communiceren over de gevolgen van deze uitspraak richting de tot recent inburgerings­plichtige Turkse immigranten?

Antwoord vraag 5:
Wij zullen de Turkse inwoners die onder de verplichte doelgroep van de Wet Inburgering vielen zeer binnenkort via een brief informeren over de gewijzigde situatie. Het NVA zal in overleg met de gemeente ook haar informerende taak uitvoeren, zodat de volledige doelgroep bereikt wordt en waar nodig individueel maatwerk kan worden geboden in de informatie­voorziening.

Ter informatie

Via onderstaande link vindt u de op 7 september verstuurde informatiebrief van Minister Donner waarin hij gemeenten adviseert hoe om te gaan met de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep:

Informatiebrief n.a.v. de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep

Ten slotte hechten wij er waarde aan u te verwijzen naar het persbericht van het Ministerie van BZK over de uitspraak:

Donner: Inburgeren is en blijft belangrijk

Wij blijven de ontwikkelingen volgen.

 

   Reageren Mustafa Özcan,
raadslid GroenLinks Amersfoort,
m.ozcan@raad-amersfoort.nl