Goed nieuws voor de Natuur- en Milieu­federatie Utrecht de laatste weken, de NMU heeft subsidies gekregen voor vier nieuwe projecten: Energie­besparing op de werkplek, energie­besparing bij woning­corporaties, realisatie van windenergie en verblijfs­recreatie. Heb je ideeën voor deze projecten? Wil je dat jouw woning­coöperatie mee doet of werk je er zelf bij een? Of wil je juist als medewerker meewerken aan energie­besparing op de werkplek? Laat het de NMU allemaal weten via info@nmu.nl.

Windenergie
De Natuur en Milieu­federaties hebben landelijk subsidie gekregen voor het project 'Gedragen door de Wind', de NMU is één van de 5 federaties die hierin gaan meedoen. Met dit project wil de NMU samen met lokale organisaties en bewoners werken aan een plan voor realisatie van windenergie, op een manier dat het gebied er van profiteert. Denk aan investeringen in natuur, landschap of recreatieve voorzieningen. De komende maanden werkt de NMU dit nader uit en hoor je er meer van!

Huurders op de bres voor energielabels
Samen met de Gelderse Milieufederatie, Milieucentra Amsterdam en Rotterdam gaat de NMU aan de slag met een project waarin ze samen met de Woonbond (de huurders) de woning­corporaties aansporen om voortvarend aan de slag te gaan met energie­besparing. Bij huurwoningen liggen er nog veel kansen om flink energie te besparen en corporaties zijn deskundige partners met duizenden woningen in hun beheer. Het uiteindelijke doel is om het 'Convenant Energie­besparing Corporatie­sector' uitgevoerd te krijgen. Dit convenant is gesloten in 2007 en beoogd een CO2 reductie van 6 tot 11 megaton in de bebouwde omgeving en 20% reductie op het gasverbruik. De NMU zal in dit project enerzijds proactieve huurders ondersteunen en anderzijds de woning­corporaties met ambitieuze plannen ondersteunen in de communicatie richting huurders.

Energiebesparing op de werkplek
Een studie van Ecofys in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam toonde aan dat publieke terugkoppeling van besparings­resultaten in combinatie met een (immateriële) beloning de meeste energie­besparing tot gevolg heeft. In het onderzoek werd een zogenaamde slimme plug aangesloten op de PC/laptop van de werknemer om het elektra­verbruik te registreren. De NMU wil deze methode gebruiken en grootschaliger en langduriger toepassen om gedrags­verandering, energie­zuiniger gedrag, van kantoor­medewerkers te bewerkstelligen.

Verblijfsrecreatie en natuur
De Utrechtse Heuvelrug is zowel het grootste natuurgebied als het belangrijkste toeristisch-recreatieve gebied van de provincie Utrecht. De natuur is door allerlei ontwikkelingen versnipperd geraakt. De verblijfs­recreatie is sterk afhankelijk van natuur en landschap. Aan een kwaliteits­verbetering en uitbreiding van terreinen kan op niet alle plaatsen op de Heuvelrug tegemoet worden gekomen. Het is van belang te komen tot een meer integrale aanpak. Er is behoefte aan inzicht over gewenste kwaliteits­verbeteringen voor de verblijfs­recreatieve sector, waar deze zich kan voltrekken, en hoe deze te combineren zijn met winst voor natuur en landschap. De Gebiedsvisie 'Heel de Heuvelrug' vormt een belangrijk kader. De Recron en de Natuur en Milieu­federatie Utrecht zien goede mogelijkheden om hiermee aan de gang te gaan, vooral vanwege vergelijkbare onderzoeken bij de collega-organisaties elders. Dit project is nog onder voorbehoud.

   Links www.nmu.nl    Reageren Natuur en Milieufederatie Utrecht, info@nmu.nl