Grootschalige werkzaamheden
De te verbeteren dijk loopt vanaf de Arkemheense Zeedijk in de gemeente Nijkerk tot en met de buurt Jericho in Amersfoort. Binnen de grenzen van Amersfoort loopt de dijk vanaf gemaal Zeldert bij de Slaagsedijk tot en met Jericho. Bij de werkzaamheden gaat het om het verbeteren van de stabiliteit van de dijk, het wegnemen van waterstromen die zand onder de dijk wegspoelen en het ophogen van de dijk. Hiervoor is het voor het waterschap noodzakelijk om bomen en struiken en andere begroeiing verwijderen. Bomen op de dijk bedreigen de stabiliteit en onder bomen en struiken groeit geen goede grasmat die van essentieel belang is voor een veilige dijk. Als bomen bij een storm omwaaien, veroorzaken ze een gat in de dijk dat gevaarlijk kan zijn. Voor de dijkverbetering zijn werkstroken naast de dijk nodig voor het materieel. Ook hiervoor moeten bomen en struiken worden verwijderd. Dit betekent dat de dijk met daarnaast de werkstroken over een lengte van circa 24 kilometer volledig kaal moet worden gemaakt. Dit is heel jammer voor dit prachtige natuurgebied langs de Eem, maar wel noodzakelijk voor de veiligheid van de dijken. Na de uitvoering van de werkzaamheden wordt de dijk met bloemrijk gras ingezaaid. Ook op de werkstroken komt dan weer begroeiing.
Vergunningen voor te kappen bomen
Het Waterschap heeft bij de gemeente een vergunning ingediend voor de kap van 136 bomen. Voor 485 bomen is in 2011 al een vergunning aangevraagd. Daarnaast wordt voor de kap van 1051 bomen een melding op grond van de Boswet ingediend bij de provincie Utrecht. De gemeente heeft in overleg met het Waterschap de werkstroken langs de dijk tot het minimum beperkt. Hierdoor blijven 380 bomen gespaard. Ook treft het Waterschap maatregelen om vier waardevolle bomen te sparen en toch de stabiliteit van de dijk te waarborgen.
Compensatie voor te kappen bomen
Als compensatie zorgt het Waterschap voor het aanplanten van circa 1 hectare bos bij Coelhorst en het aanplanten van riet. De gemeente heeft voorgesteld om de 136 bomen waar nu een vergunning voor is aangevraagd te compenseren op het Elisabethterrein.
Toezicht op het kappen van de juiste bomen
Aan het verlenen van de vergunning voor de kap van 136 bomen verbindt de gemeente de voorwaarde dat het Waterschap het toezicht op de bomenkap onafhankelijk organiseert. Het toezichtprotocol moet het Waterschap ter goedkeuring aan de gemeente voorleggen. Zo kan de gemeente het effect van het door het Waterschap ingehuurde toezicht goed beoordelen en controleren. Als afwijkend van de vergunning wordt gehandeld, wordt handhavend opgetreden. Aan de definitieve verlening van de vergunning die in 2011 is aangevraagd voor de kap van 485 bomen wordt deze voorwaarde ook toegevoegd.
Mogelijkheid tot indienen zienswijzen
De ontwerp vergunning tot kap van 136 bomen ligt van 5 augustus tot en met 15 september 2013 ter visie bij de receptie in de hal van het stadhuis. Deze termijn valt voor een groot deel in de vakantieperiode, maar alleen met deze strakke tijdsplanning kan het Waterschap de dijkverbetering tijdig realiseren. Anders loopt het Waterschap een forse subsidie van het Rijk mis.
Op woensdag 4 september 2013 organiseert het Waterschap een informatieavond over de bomenkap in Amersfoort. Deze avond vindt plaats in de kantine van Jachthaven de Eemkruisers en begint om 19:00 uur.
Zienswijzen die tegen de vergunning worden ingebracht, worden betrokken bij de besluitvorming over het dijkverbeterplan. Dit geldt ook voor de twee zienswijzen die tegen de in 2011 ter visie gelegde vergunning tot kap zijn ingediend.
De provincie Utrecht besluit begin oktober 2013 over het dijkverbeterplan. Tegen dit besluit en alle te verlenen vergunningen kunnen degenen die een zienswijze hebben ingediend in beroep gaan bij de Raad van State.
Bron: Nieuwsbericht Gemeente Amersfoort, 31 juli 2013.