Het stedenbouwkundig plan voor de Hogewegzone in het kader van 'Amersfoort Vernieuwt' is de uitwerking van de keuze van de raad voor het 'Groene Poort' model. Naar aanleiding van de presentatie aan de raad had GroenLinks nog wat technische vragen. De beantwoording daarvan werd in De Ronde van 13 oktober besproken. GroenLinks-raadslid Erik van Vliet geeft commentaar op het stedenbouwkundig plan (SBP), het beeldkwaliteitsplan (BKP) en het voorontwerp bestemmingsplan (VBP).
Hogewegzone
Het project Hogewegzone is een project uit Amersfoort Vernieuwt, en omvat de sloop en/of herbouw van een aantal lage flats ten zuiden van de Hogeweg en nieuwbouw in een grotendeels (laagwaardig) groen gebied ten noorden van de Hogeweg. Tevens wordt de Hogeweg opnieuw ingericht. Het plan omvat de bouw van woningen in alle segmenten, laag- en hoogbouw, een groot zwembad met sporthal en hieraan gerelateerde commercie. Het gebied moet een "groene poort" naar Amersfoort worden. De ligging van het plangebied is extra interessant, omdat het grenst aan het Waterwingebied en het Valleikanaal, en de verbinding vormt tussen de wijken Liendert en Schuilenburg.
Hoofdpunten
De plannen voor het gebied zijn door ons beoordeeld op een aantal hoofdpunten: sociale aspecten (sociale woningbouw, openbare ruimte gericht op ontmoeting, voldoende speelgelegenheid etc.), economie en verkeer (bedrijvigheid in de wijk, bereikbaarheid te voet, met fiets en met OV, voorkomen automobiliteit, parkeeroplossingen uit het zicht) en natuur & milieu (bouwnormen, energieverbruik, ecologie, luchtkwaliteit, hoeveelheid groen).
Sociale woonomgeving
De plannen zijn voor wat betreft de sociale aspecten goed opgezet. Er is voldaan aan "eerst nieuwbouw, dan slopen", er is een goede verhuisregeling, voldoende sociale woningbouw en een goede mix van woonvormen, en een vriendelijke openbare ruimte die op ontmoeting is gericht. Het is een goede zaak dat er veel aandacht is geschonken aan de verbinding van het plangebied met zijn omgeving.
Beperking mobiliteit
Op het gebied van economie en verkeer zouden wij graag zien dat meer werd ingezet op preventie van mobiliteit. Eén van de belangrijke doelen van dit project is te zorgen voor een goede doorstroming op de Hogeweg. Het is daarom belangrijk de toegevoegde verkeersdruk door de nieuwe bebouwing te beperken. Aanleg van een glasvezelnetwerk wordt blijkens de beantwoording van onze technische vragen nu slechts overwogen, maar moet volgens GroenLinks zeker plaatsvinden. Wellicht kunnen hier fondsen in het kader van VERDER aan worden besteed. Tevens zouden wij graag zien dat een experiment met een buurtkantoor wordt opgenomen, waar werknemers van verschillende bedrijven samen in de buurt van hun woning kunnen telewerken. Op beide punten overwegen wij met een motie te komen.
Alternatief vervoer
Het SBP geeft aan dat voor voldoende en degelijke fietsenstalling moet worden gezorgd (p55) en dat wordt gezorgd voor oplaadpunten voor elektrische voertuigen, waaronder anticipatie op elektrische auto’s. Hier zijn wij zeer tevreden over, evenals over het feit dat het parkeren uit het zicht wordt opgelost, behoudens een aantal bezoekersparkeerplaatsen. Het openbaar vervoer voldoet, met haltes binnen 200 meter.
Groene straat
Op het gebied van natuur en milieu is het erg positief dat het plan een groen karakter heeft, onder andere zichtbaar in de verbinding van Waterwingebied en Valleikanaal met een "groene straat", het groene dak van het zwembad en de aandacht voor nestelgelegenheid voor vogels en vleermuizen. Wat dit laatste betreft, zijn we blij dat blijkens de beantwoording van onze technische vragen aan meerdere soorten aandacht wordt besteed. Dit kan o.a. ook door meer groene daken en vegetatiegevels op te nemen in het plan, wat naast beschutting voor dieren ook voor een betere luchtkwaliteit zorgt. Deze luchtkwaliteit baart ons zorg, aangezien onderzoek in 2006 op meerdere overschrijdingen wees, en metingen in 2007 slechts "betrekkelijk positief" waren (VBP 44). Aandacht voor dit punt is dus gewenst.
CO2-neutraal
De inzet op duurzaam en milieuvriendelijk bouwen mag wat ons betreft krachtiger ingezet en verwoordt. Het SBP is er vaag over, de beantwoording op onze technische vragen geeft wat meer duidelijkheid. Bij de verschillende indicatoren is gekozen voor streefwaarden die voor "business as usual" staan, en die bijvoorbeeld lager zijn dan die voor Vathorst. Voor de "Groene Poort" van Amersfoort is dit teleurstellend. Wij zullen dan ook inzetten op ambities die het project waardig zijn, en die de afspraak van een CO2-neutraal Amersfoort in 2030 dichterbij brengen.
Energiebesparing
Wat energieverbruik betreft wordt gemikt op een EPL van 8. De EPL (Energie Prestatie Locatie) is een indicator tussen 1 en 10, waarbij 10 een CO2-neutraal project aangeeft. Vathorst wordt gebouwd met een EPL van 8,2. Wij vinden dat het Hogeweggebied, dat van modernere technieken gebruik kan maken, een betere prestatie moet leveren. Amersfoort moet in 2030 als geheel een EPL van 10 hebben, dus laten we daar met deze nieuwbouw direct al naar streven: een CO2-neutraal project.
Duurzaamheid
Een tweede indicator is de DCBA-bouwnorm voor duurzaam bouwen. In de plannen wordt gestreefd naar een ondergrens van C+, oftewel iets beter dan normaal ouderwets bouwen. Dit is niet meer van deze tijd, en moet wat ons betreft ten minste naar B.
Groene kwaliteit
Een derde indicator is de GPR-norm, de Gemeentelijke Prestatie Richtlijn waar Amersfoort op gaat overstappen. Deze is breder, en handelt over afval, water, woonkwaliteit, gezondheid, energie en materiaal. Ook deze norm is een waarde tussen 1 en 10. Hierbij is standaard voor gemeentelijke bouwprojecten 8 de maatlat, en voor projectontwikkelaars 7. Voor dit project wordt gestreefd naar 7,5. Ook dit mag van ons ambitieuzer. Van een project met zo’n profiel gericht op groen en kwaliteit mogen we een hoge streefwaarde verwachten, wat ons betreft minimaal 8. Voor deze punten, die wat ons betreft van vitaal belang zijn voor de milieu- en bouwkwaliteit van het project, zullen we indien nodig met amendementen komen.
Stageplaatsen
Ten slotte wilden we in het kader van dit project proberen iets te doen aan het tekort aan stageplaatsen. Hiervoor zullen we met het voorstel komen met leerling-bouwplaatsen te werken.