Uit onderzoek van het Sociaal Fonds Taxi blijkt dat ruim zestig procent van de taxibedrijven zich niet aan de cao houdt. Het meeste geld dat in de sector rondgaat, komt uit het vervoeren van gehandicapten, ouderen en leerlingen van het speciaal onderwijs. En juist in dit deel van de sector blijkt nu heel veel mis. GroenLinks wil weten hoe de situatie in Amersfoort is, en of de gemeente deze misstanden aanpakt.

Uit cijfers van het Sociaal Fonds Taxi blijkt verder dat ruim zestig procent van de ondernemers zich niet aan de cao houdt en dat een op de vijf bedrijven fraude pleegt door geen pensioen­premies of sociale lasten af te dragen.

Erik van Vliet, raadslid GroenLinks: "Wij vinden het belangrijk dat ouderen, gehandicapten en leerlingen van het speciaal onderwijs niet de dupe worden van eventuele misstanden bij taxibedrijven. Daarom willen wij weten of de gemeente op de hoogte is van deze misstanden en wat zij er aan gaat doen om te zorgen dat bedrijven zich aan hun afspraken houden."

Taxiondernemers gebruiken juridisch sluwe trucs om onder de cao uit te komen. Zo zijn er bedrijven die al het personeel in dienst laten gaan van een uitzend­bureau dat ze zelf eerder hebben opgezet. Vervolgens 'huren' ze hun eigen mensen in. En voor uitzendkrachten hoef je als bedrijf geen pensioen­premie te betalen. Ook laten bedrijven zichzelf bewust periodiek failliet gaan om vervolgens in een nieuwe bv weer te beginnen.

De branchevereniging KNV Taxi vindt dat de gemeenten en zorgverzekeraars die het vervoer inhuren, medeschuldig zijn aan de situatie. Volgens KNV kijken gemeenten alleen maar naar de prijs en niet naar de kwaliteit. KNV pleit er daarom voor dat de opdrachtgevers scherper gaan selecteren en vervolgens beter controleren of bedrijven zich wel aan de eisen uit het afgesloten contract houden.

   Reageren Erik van Vliet, raadslid GroenLinks Amersfoort, e.vanvliet@raad-amersfoort.nl